La Fiscalia Superior de Catalunya va anunciar ahir davant el Tribunal Suprem (TS) que recorrerà la pena de dos anys d'inhabilitació a l'expresident català Artur Mas per la consulta del 9N, perquè a més del delicte de desobediència sigui condemnat per un altre de prevaricació.

Segons va informar la Fiscalia Superior en un comunicat, la decisió de recórrer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es va adoptar en coherència amb la posició mantinguda per la Fiscalia del Suprem en la causa contra l'exconseller de Presidència Francesc Homs, a qui el ministeri públic acusa de desobediència i prevaricació pel 9-N.

El TSJC va condemnar dilluns passat Artur Mas a dos anys d'inhabilitació -i a un any i nou mesos i un mitjà, respectivament, a les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau-, en considerar-los culpables d'un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per mantenir la consulta independentista del 9N després de la seva suspensió.

La sala va absoldre als tres acusats del delicte de prevaricació, pel que la Fiscalia els demanava vuit anys d'inhabilitació, en entendre que «l'arbitrarietat» de la seva decisió de seguir endavant amb el 9N queda inclosa en la desobediència.

El ministeri públic va anunciar ahir al Suprem que recorrerà l'absolució de Mas, Ortega i Rigau pel delicte de prevaricació, abans que dilluns que ve finalitzi el termini per presentar-lo, i en els pròxims dies redactarà l'escrit.

En la seva nota, la Fiscalia Superior de Catalunya justifica el seu recurs en la necessitat de garantir la «unitat d'actuació» que la Constitució Espanyola reconeix al ministeri públic, que en el judici contra Homs pel 9-N «la sentència del qual està previst que es notifiqui en els pròxims dies» va acusar l'exconseller d'un delicte de prevaricació, a més del de desobediència.

Per altra banda, la consellera de la Presidència, Neus Munté, va assegurar ahir que el Govern està «compromès fermament amb el referèndum, treballant per poder celebrar-lo amb totes les garanties i el reconeixement a escala internacional». Després que els grups de l'oposició hagin plantejat propostes per reformular o suprimir la disposició addicional dels pressupostos per al 2017 que al·ludeix al referèndum, Munté va recalcarque el Govern té «un full de ruta molt clar».