La nena de 9 anys que va morir la setmana passada per una meningitis de tipus C no havia estat vacunada, tot i figurar aquesta vacuna en el calendari oficial, segons ha afirmat avui el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix,

Guix ha anunciat en roda de premsa a Barcelona que hi ha la sospita d'un quart cas d'aquesta malaltia en un altre nen, resident a la zona centre de Catalunya, i que ha hagut de ser traslladat a un centre hospitalari de Barcelona, ??tot i que no ha volgut facilitar més dades fins que es confirmi que es tracta de meningitis.

El secretari de Salut Pública, juntament amb altres responsables de salut de la Generalitat, i el cap del servei maternoinfantil de l'Hospital Sant Joan de Déu, de Manresa, Santi Nevot, han demanat avui tranquil·litat després de conèixer els tres casos de menors afectats per meningitis: dos dels quals han mort i un altre, un nadó de Berga, té bon pronòstic per tractar-se d'un tipus víric i no contagiós.

"No consta la vacuna a la cartilla" de la petita de 9 anys, que va morir de forma fulminant la passada setmana a l'hospital Parc Taulí, de Sabadell (Barcelona), al qual va ser traslladada des de l'Hospital General de Manresa, on va ingressar en un primer moment, ha indicat avui Joan Guix.

Nevot ha precisat, per la seva banda, que el desenvolupament de la malaltia en el cas d'aquesta nena va ser molt ràpid i va morir "en tres o quatre hores", després de disseminar el bacteri del meningococ de la faringe a la sang i, d'allí, als òrgans vitals, una infecció "que no es pot parar, desgraciadament".

La nena va resultar afectada per una meningitis del tipus C, segons les analítiques realitzades per Salut.

El serogrup C de la meningitis es troba en el calendari oficial de vacunació de Catalunya des de l'any 1997, i s'aplica als nens als 4 mesos i als 12 mesos, i es recorda amb una altra dosi entre els 11 i 12 anys, ha explicat avui la doctora Carme Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut Pública del departament de Salut.

Contràriament al cas d'aquesta nena, en la qual s'ha pogut identificar el serogrup, en el del nen de tres anys del Pla de Banyoles mort a l'Hospital Josep Trueta, de Girona, les anàlisis realitzades fins ara no han establert quin tipus de meningitis va patir, ha precisat en la mateixa la doctora Ana Martínez, cap dels serveis de control Epidemiològic de la Generalitat.

A més, s'han enviat mostres al laboratori microbiològic de Majadahonda (Madrid), per veure si poden identificar quina malaltia meningocòccica va afectar el nen del Pla de l'Estany, que també va morir.

Catalunya, com la resta de comunitats autònomes, va decidir no incloure la vacunació contra la meningitis B, ha explicat Cabezas, per que s'ha constatat que la incidència ha anat disminuint en els últims anys, no hi ha dades que indiquin que crea anticossos, pel perfil dels seus efectes adversos i també perquè falten dades sobre aquests, entre altres consideracions.

Sí que s'administra en els casos de risc, com a persones que estan immunodeprimides.

No obstant això, moltes farmàcies tenen llistes d'espera de mesos per a la compra de la vacuna de la meningitis de tipus B, que s'ha d'abonar.