La secretària general d'ERC i portaveu de Junts pel Sí al Parlament, Marta Rovira, va assegurar que el Govern té ja a punt un «pla d'execució» per organitzar el referèndum d'independència, encara que això, va avisar, és compatible amb continuar buscant un acord amb l'Executiu espanyol. «El Govern de la Generalitat no seria responsable si no hagués preparat internament, si no hagués planificat internament, un pla per executar el referèndum», va afirmar Rovira en una entrevista a RAC1.

La diputada d'ERC va explicar que aquest pla és «absolutament compatible» amb seguir intentant la negociació amb l'Estat perquè el referèndum sigui acordat. Si el Govern es nega a negociar-lo, «el nostre compromís és clar i és posar les urnes», va advertir Rovira, que va afegir que el que no farà el Govern serà esperar «eternament» que arribi un possible acord. «Hi ha un límit i és setembre d'aquest any», va assenyalar la dirigent d'ERC.

També es va mostrar convençuda que el referèndum es realitzarà amb les màximes garanties, de manera que el seu resultat serà vinculant, i que aconseguirà mobilitzar els partidaris del «no» a la independència.

Paral·lelament, el Pacte Nacional pel Referèndum vol donar un «accent internacional» a l'acte que té previst fer al mes de maig. Així ho va explicar el coordinador del pacte, Joan Ignasi Elena, tot afirmant que aquest acte encara no té format, però que serà, juntament amb la recollida de signatures per Sant Jordi, la mobilització més destacada per donar visibilitat al suport al referèndum.

Elena es va referir al ressò internacional del procés i va comparar la reacció dels partits contraris al referèndum amb «un nen petit que tanca els ulls pensant que així el problema desapareix». Va assegurar que el dret a decidir és «la nova centralitat del catalanisme polític» i va destacar la «pluralitat» de la mesa del pacte. Elena, exdirigent socialista, també va fer referència a la posició del PSC respecte d'aquesta qüestió, afirmant que aquesta posició «no respon» al que pensa «la majoria del seu electorat».