El Govern va fer públic ahir el nom de les personalitats que rebran la Creu de Sant Jordi 2017, un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat. Una llista amb una àmplia representació gironina. Entre ells destaca el pintor i escultor gironí Lluís Roura, el llibreter i promotor cultural Guillem Terribas, la filòsofa i docent gironina Fina Birulés, i l´enginyer industrial Ramon Boixadós. Pel que fa a les entitats, destaquen els Amics de la Cultura de Sant Martí de Llémena, la Fundació Ramon Noguera i l´Il·lustre Col·legi d´Advocats de Figueres - Alt Empordà.

Personalitats

? Lluís Roura Juanola. Artista plàstic premiat pel conjunt de la seva obra en la qual, com a pintor, escultor i il·lustrador de llibres, ha sabut captar la bellesa de la natura i del paisatge de les comarques gironines.

? Guillem Terribas i Roca. Llibreter i promotor cultural premiat pel seu incansable activisme cultural, que l´ha dut a participar en un ampli repertori d´iniciatives en aquest àmbit.

? Fina Birulés i Bertran. Filòsofa i docent premiada per la seva intensa tasca de traducció, estudi i divulgació de la producció filosòfica femenina.

? Ramon Boixadós i Malé. Enginyer industrial i directiu d´empreses premiat per la seva trajectoria empresarial, per la seva contribució al projecte olímpic de Barcelona i per la seva notable activitat en matèria cultural, a través de la presidència de la Fundació Gala-Salvador Dalí.

? Anna Hospital Ribas. Metgessa premiada per les seves importants realitzacions en la medicina forense, i particularment en el camp de l'odontologia forense, en el qual és una referència.

? Francesc Burrull i Ill. Músic premiat per la seva contribució a la música catalana, concretada en la tasca efectuada com a compositor, intèrpret i arranjador.

? Eusebi Casanelles Rahola. Museòleg premiat per la seva concepció innovadora del projecte museogràfic, traduïda en la creació del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, que va dirigir entre el 1982 i el 2013.

? Montserrat Catalan i Benavent. Secretària del president Tarradellas i directora de l´Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià premiada per la seva tasca de preservació de la memòria del president Tarradellas.

? Rosa Clarà i Pallarès. Modista i empresària del sector de la moda premiada per la seva destacada participació en el món de la moda femenina a partir de la seva empresa, fundada el 1995, que ha adquirit presència internacional.

? Miquel Crusafont i Sabater. Numismàtic i historiador premiat per la seva obra d´estudi i difusió de les monedes i la seva circulació en els territoris de l´antiga Corona catalanoaragonesa.

? Josep Cuní i Llaudet. Periodista premiat en reconeixement dels seus mèrits com a comunicador. Va tenir un paper remarcable en el procés de creació i consolidació de la radiotelevisió pública de Catalunya.

? Romà Cuyàs Sol. Dirigent esportiu i promotor cultural premiat per la seva trajectoria com a editor i dirigent federatiu. Exercí com a comissari del Projecte Olímpic Barcelona 92 i com a membre del Comitè Executiu del COOB 92.

? Rosa Fabregat i Armengol. Farmacèutica i escriptora premiada pel conjunt de la seva trajectòria intel·lectual i la seva obra literària singular.

? Montserrat Freixer i Puntí. Activista contra el càncer premiada per l´extensa tasca desenvolupada en la lluita contra aquesta malaltia.

? Teresa Gimpera i Flaquer. Model i actriu premiada per la seva carrera professional, iniciada als anys seixanta com a model publicitària i continuada com actriu cinematogràfica.

? Víctor Grífols i Roura. Empresari premiat per la seva singladura al front d´una empresa familiar que ha viscut un accelerat procés d'internacionalització i creixement, fins a arribar a ser un referent en el camp dels productes plasmàtics.

? Joan Martí Castell. Filòleg premiat per la seva tasca acadèmica en els terrenys de la dialectologia, la història social de la llengua, la sociolingüística i la lexicografia.

? Gemma Mengual Civil. Esportista premiada per la seva dilatada trajectòria en la natació sincronitzada, esport que ha aconseguit popularitzar entre el gran públic.

? Jaume Miranda i Canals. Cartògraf premiat per la seva contribució a la ciència geogràfica i a la millora del coneixement del territori i del medi. Responsable de la posada en marxa de l´Institut Cartogràfic de Catalunya.

? Joaquim Molins i Amat. Polític premiat pels seus serveis al país, acreditats mitjançant la participació en la vida política catalana durant 25 anys.

? Jaume Padrós Selma. Metge premiat per la seva trajectòria, que combina la medicina i la preocupació per les qüestions socials. President actual del Col·legi de Metges de Barcelona, va ser cofundador del primer banc d´aliments de l´Estat espanyol i impulsor del Programa de Renda Mínima d´Inserció.

? Josep Maria Pou i Serra. Actor i director premiat per una llarga carrera artística, desenvolupada al teatre, al cinema i a la televisió.

? Borja de Riquer i Permanyer. Historiador premiat per la rellevància dels seus estudis sobre el catalanisme polític i el franquisme. Ha participat com a expert en la comissió que va assessorar la Generalitat per aconseguir el retorn de la documentació de la Generalitat republicana i d´entitats i particulars catalans que es trobava a l'Arxiu de la Guerra Civil Espanyola de Salamanca.

? Josep Ildefons Suñol Soler. Empresari i col·leccionista d´art premiat pel seu destacat paper filantròpic i la seva remarcable contribució a la millora social a través de les dues fundacions que impulsa: la Fundació Glòria Soler i la Fundació Suñol.

? Miquel Valls Maseda. Empresari premiat per la seva important participació en les institucions empresarials del país des de la presidència de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona.

Títol pòstum

? Maria Pilar Busquet e Medan. Activista cultural i política premiada pel seu paper en la recuperació de les institucions araneses i dels símbols d´identitat d´era Val.

? Carme Chacón Piqueras. Política premiada per la seva dedicació als afers públics en què va acreditar una decidida voluntat de servei i una preocupació constant pels problemes socials. Professional del dret, exercí com a regidora d´Esplugues de Llobregat i diputada al Congrés. Va ser ministra d´Habitatge i de Defensa.

? Joaquim Ferrer i Roca. Polític i historiador premiat per la seva intensa i fructífera activitat política, desplegada a través dels diversos càrrecs que va ostentar, i molt particularment, el de conseller de Cultura.

? Xavier Melgarejo i Draper. Pedagog premiat per la seva rellevant aportació a la modernització i millora de l´eficàcia de l´educació a Catalunya. Expert en el sistema educatiu finès, va aportar la seva experiència a la formació del professorat i al disseny de metodologies per a combatre el fracàs escolar.

Entitats

? Amics de la Cultura de Sant Martí de Llémena. Per la constància en el manteniment de la cultura popular i tradicional. Des del 1964, organitza el pessebre vivent, que ha anat creixent fins a ser un espectacle de gran format.

? Il·lustre Col·legi d´Advocats de Figueres - Alt Empordà. Fundat el 1841, és el segon col·legi d´advocats més antic de Catalunya. La història del Col·legi va estretament vinculada a la història de Figueres. Des de la seva creació, la institució ha estat present en els esdeveniments més importants que han succeït a la ciutat, acreditant així la seva voluntat de compaginar la representació i defensa dels interessos dels seus associats amb la permanent inquietud per la vida local.

? Fundació Ramon Noguera. Pel seu esforç per garantir qualitat de vida a les persones amb discapacitat intel·lectual, contribuint a la seva integració social i laboral. Com a institució, ofereixen suport quant al benestar personal i a la participació social, i treballen per millorar la ­situació dels infants que presenten dificultats en el seu desenvolupament o estiguin en risc de patir-ne, i per a fer costat a les famílies.

? Associació Centre Cultural El Social de Terrassa. Per la tasca cultural i recreativa desplegada des de la seva fundació, l´any 1878, a través de les seves distintes seccions.

? Associació Projecte dels Noms. Per la feina de sensibilització i conscienciació ciutadana sobre la malaltia de la sida i pel seu treball en la defensa de les persones afectades per aquesta pandèmia.

? Associació de Víctimes de la Talidomida. Com a reconeixement per la lluita que des de fa dècades duen a terme en defensa dels drets del col·lectiu de persones afectades pel fàrmac.

? Caramelles de Tous. Per la persistència en la conservació de la tradició festiva de les caramelles que es celebra, des de finals del segle XIX, el diumenge de Pasqua Florida.

? Casino Prado Suburense. Per la tasca desplegada des de fa 140 anys en el foment de la cultura i de les activitats recreatives a la vila de Sitges. Santiago Rusiñol hi va estar vinculat i a través de l´entitat s´estrenaren moltes de les seves obres abans que fossin representades a Barcelona.

? Caves Llopart. Per la seva llarga trajectòria en un sector destacat de l´economia catalana, com és el dels vins i caves, en el qual aquesta empresa familiar ha aconseguit situar-se en un lloc de privilegi. Enguany es commemora el 130è aniversari de la seva fundació.

? Centre Sant Pere Apòstol. Per la seva dedicació, des de fa 125 anys, a la integració de les persones, la solidaritat i el foment de projectes col·lectius.

? Club Balonmano Granollers. Per la remarcable tasca social i esportiva que des de fa més de setanta anys ha estat realitzant aquest club, pioner a l´Estat espanyol en la introducció de l´esport de l´handbol.

? Club de Golf Sant Cugat. Pel seu paper en la difusió del golf i en la formació de jugadors d´alt nivell en aquest esport.

? Club de Natació Reus Ploms. Pel treball constant, per la difusió de l'esport de base i la seva popularització.

? Il·lustre Col·legi d´Advocats de Mataró. Corporació que agrupa els advocats de Mataró i el seu partit judicial. Enguany celebra el 150è aniversari de la seva creació.

? Elenc Artístic Arbocenc. Per la seva trajectòria més que centenària dedicada a la promoció del teatre. Destaca també per la recuperació de la representació dansada de la Moixiganga, característica de la Setmana Santa.

? Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya - Sitges Film Festival. Per la seva remarcable funció, en tant que primer festival de cinema fantàstic del món. És, també, el festival de cinema amb més prestigi internacional i ressò mediàtic dels que es fan a Catalunya i un dels més importants de l'Estat espa­nyol.

? Fundació ACIS (Agrupació Cultural i Social). Per la gran tasca educativa, social i cultural desplegada al districte d'Horta - Guinardó.

? Fundació Joan Maragall - Cristianisme i Cultura. Per la seva positiva contribució al diàleg entre la fe cristiana i la cultura.

? Fundació Privada Espai Guinovart. Per l´impuls donat a la difusió i estudi de l´obra de Josep Guinovart.

? Fundació Privada Olga Torres. Per la seva constant dedicació a la investigació del càncer i de la seva relació amb alteracions immunològiques.

? Llibreria Serret. Per l´esforç constant per preservar i difondre els valors de la cultura i la llengua catalana.

? Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta de Tortosa. Amb motiu del 400 aniversari de la seva fundació. És una associació té com a propòsits el manteniment i impuls del culte de la Mare de Déu de la Cinta.

? Societat Recreativa El Retiro. Entitat sitgetana que fomenta la cultura i les activitats de caràcter lúdic i recreatiu.