Els Mossos d'Esquadra, a Barcelona. L'avís del succés es va rebre als voltants de les 02.30 hores del diumenge en un habitatge situat en ple barri del Raval. Segons les primeres informacions, el crim s'hauria produït enmig d'una discussió entre l'agressora, de 53 anys i de nacionalitat espanyola, i la víctima, de 57 anys i també de nacionalitat espanyola. Les dues convivien en el mateix pis i la detinguda va ferir de mort la víctima amb una arma blanca. L'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Barcelona es va fer càrrec de les investigacions.

El succés es va produir al número 8 del passatge de Sant Bernat, en ple barri del Raval i a tocar de la renovada plaça de Terenci Moix. Entre els veïns de l'immoble no hi havia reaccions de sorpresa, ja que constataven que es tractava «d'una mort anunciada», ja que les discussions i les disputes violentes entre les dues dones -que eren parella sentimental- eren una constant. «Les discussions eren diàries i les denúncies dels veïns als Mossos d'Esquadra han estat innombrables al llarg dels anys», va precisar la Manuela, una veïna que viu al pis de sota on es va produir l'apunyalament mortal.

«L'he matat! L'he matat!»

Poc abans de les tres de la matinada, la presumpta agressora, Ana María G., va començar a trucar als timbres de tots els veïns cridant: «L'he matat! L'he matat!», segons el relat de diversos inquilins. Un dels primers a atendre la trucada a aquesta hora intempestiva va ser l'Antonio, que va pujar i va descobrir la víctima, la Pili, estesa de bocaterrosa al menjador. Segons sembla, l'Ana l'havia apunyalat amb un ganivet de serreta a l'altura del cor i la punxada havia estat mortal. Poc després, quan van arribar els Mossos d'Esquadra, la Pili ja havia perdut la vida.

Els veïns remarcaven que la relació sentimental entre les dues dones era molt turbulenta -«moltes vegades influenciada per l'abús d'alcohol»- i que les discussions eren constants. De fet, recordaven altres altercats que van acabar amb la presència dels Mossos d'Esquadra a l'edifici i la implicació dels veïns per evitar l'agressió entre les dones. «Ens hem cansat de denunciar-ho als Mossos, a l'administrador de la finca i, fins i tot, al Síndic de Greuges. Però res», lamentava la Manuela, que va precisar que la presumpta agressora, l'Ana, es coneixia molt bé la legislació i impedia sempre el pas dels agents. «Amb l'arribada de la policia acabava la discussió entre elles i, fins i tot, insultaven els agents», recorda aquesta veïna.

Llei per la violència intragènere

L'Observatori Espanyol contra la LGBTfobia i el col·lectiu Colega-Madrid van pronunciar-se ahir després de l'homicidi i van demanar una llei amb mesures de protecció i recursos similars als que es destinen a les víctimes de violència de gènere, per tal que la violència entre parelles de gais i lesbianes deixi de ser «invisible» i «de segona categoria». «La violència domèstica o intragènere en parelles homosexuals és una realitat invisible i un gran tabú que pateixen en silenci molts gais i lesbianes, generalment no es denuncia i no es comptabilitza», va subratllar el col·lectiu.