El fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, va rellevar, per ordre del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, els fiscals que investiguen el cas de les comissions del 3% que suposadament va cobrar CDC d'empresaris i que actualment porta un jutge del Vendrell.

Segons van informar a Efe fonts fiscals, aquest cas el portaven fins ara els fiscals d'Anticorrupció José Grinda i Fernando Bermejo, però a partir d'aquest moment s'encarregaran d'ell fiscals de la delegació d'Anticorrupció a Catalunya. Tant Grinda com Bermejo treballaven en la imputació de l'exconseller de Justícia de la Generalitat i diputat de JxSí, Germà Gordó, segons informa Crónica Global.

Tal i com va defensar el ministeri públic, «la substitució correspon a l'estratègia de la Fiscalia Anticorrupció per tal que els fiscals delegats de la Anticorrupció assumeixin els casos del seu territori».

La investigació judicial i de la Fiscalia Anticorrupció va derivar en l'anomenat cas del 3%, en què s'investiga el suposat cobrament de comissions il·legals a CDC a canvi de l'adjudicació d'obra pública. Els fiscals Anticorrupció José Grinda i Fernando Bermejo, que acaben de ser rellevats d'investigar el cas de les comissions del 3 % de CDC a favor de dos fiscals de Catalunya, també porten la causa contra la família Pujol.

Grinda treballa en la Fiscalia Anticorrupció des de fa anys en causes com el cas Emperador contra la xarxa xinesa de Gao Ping i també en nombroses investigacions a entramats mafiosos.

Màfia russa a la Costa Brava

Així, va investigar la de la màfia russa a la Costa Brava en la qual va ser condemnat l'exdiputat al Parlament per CiU i exalcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo i la de la màfia russogeorgiana detinguda el 2010 en l'operació Java.

Bermejo, de la seva banda, va ser traslladat a la seu de Madrid fa dos anys procedent des de la delegació de Catalunya.

Va portar amb Grinda el cas contra Crespo i també el cas Mercuri de corrupció amb epicentre a l'Ajuntament de Sabadell (Vallès Occidental), la trama Riviera de corrupció vinculada a prostíbuls de Barcelona i l'anomenada «banda del port» de policies corruptes.

Tots dos s'han encarregat de la investigació del cas 3% des del principi i també, juntament amb la tinent fiscal d'Anticorrupció Belén Suárez i el fiscal Juan José Rosa, investiguen actualment el cas que instrueix el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata contra l'expresident Jordi Pujol, la seva dona Marta Ferrusola i els seus set fills.

Grinda va començar investigant, juntament amb Rosa, la causa que va obrir el jutge Santiago Pedraz contra el fill petit de l'expresident català, Oleguer, però que després es va unir en una de sola juntament amb De la Mata.

Aquest últim jutge instrueix des del mes de desembre del 2015 el cas contra la família Pujol pels diners que ocultava a Andorra, que l'havia portat fins aleshores un jutjat de Barcelona.

Amb l'ajuda dels fiscals Bermejo i Suárez, De la Mata investigava el matrimoni Pujol-Ferrusola i alguns dels fills, però quan les dues causes es van quedar en una van passar a portar-la els quatre fiscals (Grinda, Bermejo, Suárez i Rosa).

Els fiscals Anticorrupció Teresa Duerto i Fernando Maldonado, que van investigar la trama de les ITV que portarà al banc del acusats l'exnúmero dos de CiU Oriol Pujol, assumiran el cas 3%.