Els fiscals que investiguen el cas de les comissions del 3% de CDC i que van ser rellevats d'aquesta causa fa uns dies pel fiscal en cap d'Anticorrupció, Manuel Moix, van demanar sotmetre aquest canvi al Consell Fiscal que està previst celebrar la setmana que ve.

Segons van informar a Efe fonts del ministeri públic, José Grinda i Fernando Bermejo, que des del 2015 investiguen el cas de les comissions que CDC cobrava presumptament d'empresaris i que porta un jutge del Vendrell (Baix Penedès), van remetre a Moix un escrit reclamant la revisió del seu canvi.

Ho van fer en virtut de l'article 23 de l'Estatut Fiscal, que estipula que en qualsevol moment de l'activitat que un fiscal, el seu superior jeràrquic immediat, mitjançant resolució motivada, pot designar un altre fiscal perquè ho despatxi, cosa que va fer Moix amb ells dos.

Però aquest article afegeix que si hi ha discrepàncies, com passa aquí, resoldrà el superior jeràrquic comú a tots dos, en aquest cas el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i que la substitució serà comunicada en tot cas al Consell Fiscal, que podrà «expressar el seu parer».

D'aquesta manera, Maza haurà d'escoltar el Consell Fiscal -que és el principal òrgan assessor del fiscal general de l'Estat i representa la carrera- abans de pronunciar-se sobre la seva reclamació.

En l'escrit, els fiscals exposen els motius de les seves discrepàncies de la decisió de rellevar-los, que la Fiscalia General de l'Estat va justificar en un comunicat per raons de proximitat, ja que els fiscals resideixen a Madrid i el cas el porta un jutge de Tarragona.

Mentre es resol aquest recurs, Grinda i Bermejo segueixen en la causa en situació d'interinitat, de manera que fins aquell moment els nous fiscals, Teresa Duerto i Fernando Maldonado, que van investigar la trama de les ITV que portarà a la banqueta l'exnúmero dos de CiU Oriol Pujol, no podran portar a terme cap actuació en el cas 3%.