Les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau demanen al Tribunal Suprem (TS) que les absolgui de desobediència en el 9-N i que, en cas de confirmar la seva condemna, limiti l'abast de la seva pena d'inhabilitació, de manera que puguin seguir optant a determinats càrrecs locals, estatals o electes.

Així van sol·licitar les dues exconselleres en els recursos de cassació, als quals va tenir accés Efe, que van presentar davant el TS contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que els va condemnar a un any i nou mesos i a un i mig, respectivament, per desobediència al Constitucional en mantenir la consulta del 9-N.

En els seus recursos, els lletrats d'Ortega i Rigau invoquen diversos preceptes de la Constitució que creuen que vulnera la sentència del TSJC, que consideren «pretesament exemplaritzant i cauteritzadora d'una actuació estrictament política», a més «d'injusta i discriminatòria» d'acord amb la «ideologia política» de la condemnades.

Els recursos demanen al Suprem que revoqui la condemna de les exconselleres però que, en el cas que decideixi mantenir les penes, limiti l'abast de la pena d'inhabilitació especial per a l'exercici de càrrecs públics electes d'àmbit local, autonòmic o estatal i de funcions de govern, en entendre que resulta «desproporcionada i injusta».

Per altra banda, l'exportaveu de PDeCAT al Congrés Francesc Homs va tornar a denunciar el president del Govern, Mariano Rajoy, en aquest ocasió davant el Tribunal Suprem (TS), al·legant que podria haver comès el mateix delicte de desobediència pel qual ell va ser condemnat en el judici de la consulta del 9-N. L'exconseller lamenta la «sorprenent passivitat» de la Fiscalia, però subratlla que la sentència que el va condemnar a ell pel 9-N suposa «un important canvi en la jurisprudència tradicional».