El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir que «en les properes setmanes» l'Estat tindrà damunt la taula una proposta catalana per dialogar i negociar el referèndum. Serà la última proposta de diàleg del Govern, segons van concretar fonts de la Generalitat. En aquest context, Puigdemont va reclamar al govern espanyol «que aparqui la mandra, que deixi els prejudicis i que assumeixi la seva part de responsabilitat». «Que és molt gran en la resolució del problema; nosaltres li tenim i l'assumim tant lluny com faci falta», va assegurar Puigdemont en cloure l'assemblea general ordinària que l'ANC celebra a Granollers.

De fet, el cap de l'executiu va demanar a l'Estat que enraoni: «Segurament és un terme difícil de conjugar amb altres llengües que no tenen la tradició de pau i treva d'aquest país», va etzibar Puigdemont. «Però enraonar no fa mal; no és anticonstitucional», va reblar. Enraonar és, per Puigdemont, «l'expressió més poètica per expressar el capteniment democràtic». «Enraonem?», va preguntar implícitament al govern de Mariano Rajoy.

A la clausura de la cinquena assemblea ordinària de l'ANC, Puigdemont va assegurar que «només sumant» es pot «superar el malson» del 2010 amb la sentència contra l'Estatut i alhora dur a terme el referèndum, «el somni del 2017: votar i que tothom voti el que bonament li plagui, que tot està per votar i votar és possible», va parafrasejar agraint a l'ANC que comenci la campanya pel «sí».

Puigdemont, que va recordar que no s'oblida de fer públics «data i pregunta», va agrair a l'independentisme «la confiança, la paciència, la comprensió, la mobilització i unitat». «Ens ho heu donat, i ens ho continuareu donant. [...] Us prometo que tot això us serà retornat amb escreix, de la forma que hem estat esperant al llarg de tants i tants anys», va afirmar Puigdemont.

Votar en referèndum és un desig que al seu entendre els catalans han expressat de forma «reiterada i persistent» a través de les urnes, de votacions al Parlament, i de les enquestes i per descomptat a través de «la magnífica, ingent i colossal tasca» que porta a terme el Pacte Nacional pel Referèndum.