03 de maig de 2017
03.05.2017

El jutge del 3% investiga pressions d'un alt càrrec del Govern a pèrits judicials

Segons el magistrat, una directora del Departament de Governació hauria intentat controlar uns informes que investigaven irregularitats en ajuntaments

03.05.2017 | 07:00

El jutge del Vendrell que investiga l'anomenat «cas del 3%» ha ordenat investigar les suposades pressions a tres pèrits judicials per part de Montserrat Mundi, directora general d'Administració Local del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat i exalcaldessa de Sant Quirze del Vallès per CiU.

La Direcció General d'Administració Local va proporcionar, a petició del jutge, quatre pèrits que treballen en aquest organisme perquè avaluessin expedients de contractació dels ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Sant Celoni, Lloret de Mar i Figueres, a la recerca de suposades irregularitats en adjudicacions públiques que podrien haver servit per finançar CDC.

Segons tres pèrits de Governació, Mundi els hauria intentat controlar el contingut dels seus informes, que formen part de la causa secreta que investiga el jutge Josep Bosch. No obstant, fonts del departament van negar qualsevol tipus de pressió als treballadors públics i emmarquen parcialment la motivació de les denúncies en un conflicte laboral.

Segons va avançar El Periódico, el tècnic que va informar sobre els expedients de Sant Cugat, l'exsubdirector general d'Assistència Jurídica i Règim Local, va fer constar en el seu informe que el va emetre «amb total independència, malgrat els requeriments d'informació» de Mundi, cosa que va aixecar les sospites de la Guàrdia Civil, que va comprovar si van existir pressions.


«Controlar-ho millor»

Segons va declarar davant de la Guàrdia Civil, Mundi li va dir: «Sempre serà millor que el controlem nosaltres que no pas altres, així ho podrem controlar millor», i que no havia de sortir res que no fos «supervisat» per ella.

Quan el pèrit s'hi va negar recordant-li que l'informe només el podia veure el jutge per estar sota secret, Mundi li va retreure que ocupava un lloc de confiança, que «el mínim que se li podia exigir era lleialtat i que informaria de la seva negativa a facilitar el contingut de l'informe a la consellera Meritxell Borràs». També va assegurar que va rebre «nombrosos recordatoris de com portava l'informe», el que va percebre com «una voluntat d'interferir en la seva independència».

Aquest tècnic va deixar voluntàriament el seu càrrec al trobar una altra feina al sector privat al setembre del 2016, però assegura que li van denegar l'excedència sense «fonament» ni altres «antecedents», per la qual cosa ha presentat un recurs al jutjat.

Abans de deixar el seu càrrec, Mundi li va dir que, com que havia fet l'informe en horari laboral, «abans d'anar-se'n, havia de donar-li el que tenia fet» i «dir-li a la resta de tècnics que l'hi deixessin veure». Després de consultar-ho amb el jutge, no ho va fer.


Governació ho nega

Fonts de Governació van explicar que aquest càrrec intermedi té plaça de funcionari municipal i volia que li reservessin la plaça a la Generalitat, cosa que no és possible legalment. En deixar vacant el seu lloc, la pèrit que elaborava l'informe sobre Figueres, cap de servei de Règim Local i que havia ocupat aquell càrrec anteriorment, va optar-hi altre cop, però l'elegida va ser una altra persona del departament, cosa que hauria generat «malestar general» a la Subdirecció, segons Governació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema