06 de maig de 2017
06.05.2017

Imputen la dona d'Oriol Pujol per la seva relació amb els diners d'Andorra

El jutge José de la Mata cita a declarar Anna Vidal com a investigada perquè aclareixi per quin motiu l'any 2008 es va convertir en cotitular de dos comptes del seu marit

06.05.2017 | 07:05
Oriol Pujol, en una imatge d´arxiu.

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va citar a declarar com a investigada la dona d'Oriol Pujol, Anna Vidal, perquè aclareixi per què el 2008 es va convertir en cotitular de dos comptes del seu marit a Andorra.

En un acte, el magistrat que investiga la família Pujol per la seva fortuna al Principat ha emplaçat la dona de l'exsecretari general de CiU i fill de l'expresident català Jordi Pujol el pròxim 17 de maig a les 11 del matí.

Ho va fer per dos comptes que Oriol Pujol tenia (com els seus altres sis germans, tots ells imputats) a l'entitat Andbank des del 1992, de les quals el 2008 va passar a ser cotitular la seva dona.

Va ser en aquells comptes on els germans Pujol van ingressar fons la procedència dels quals el jutge investiga i que la família atribueix a una herència del seu avi Florenci, sense que hagin pogut provar fins al moment aquest llegat.

El jutge vol que Vidal aclareixi la raó per la qual va adquirir la cotitularitat dels dos comptes el mateix dia, el 20 de desembre del 2008, i l'ha citat d'acord amb la petició que li va fer al respecte la Fiscalia Anticorrupció.


Alt percentatge de fons

En el seu acte, De la Mata destaca que un alt percentatge dels fons que es van ingressar en aquells comptes (primer eren a la Banca Reig, que es va integrar després a Andbank) ho van ser en efectiu, «desconeixent-se l'origen dels mateixos, i no consta cap raó que els justifiqui».

Part d'aquells fons, recorda el jutge, els va distribuir el germà gran dels Pujol, Jordi, entre tots els seus germans i la seva mare «en quantitats iguals o similars i simultàniament», sense que s'hagi acreditat per què.

Aquella distribució es feia mitjançant transferències als comptes bancaris d'Andorra de cadascun dels germans i de la mare, Marta Ferrusola, i també a través d'ingressos en efectiu en aquells comptes. En vista d'aquests indicis de delicte, el jutge creu que la petició de la Fiscalia d'imputar Vidal és «pertinent, necessària i proporcionada».


Un altre cas de corrupció

Anna Vidal està acusada en un altre cas de corrupció, el de la trama de les ITV a Catalunya, on està pendent de judici i s'enfronta a una petició fiscal de 3 anys i 4 mesos de presó.

Oriol Pujol, l'únic dels germans que es va dedicar a la política i l'últim a ser imputat en el cas Pujol, també s'asseurà a la banqueta d'aquell judici amb una petició de la Fiscalia Anticorrupció de 5 anys i 2 mesos de presó. Ho farà perquè la Fiscalia va concloure que es va valer del seu poder polític per afavorir un empresari, amic íntim, que li va pagar comissions a través de la seva dona.

De la Mata va imputar Oriol Pujol el febrer passat en constatar que va tenir comptes a Andbank amb diners de procedència desconeguda, en els quals es van registrar ingressos per almenys 955.254 euros.

El 2010, ja amb els comptes compartits amb la seva dona, va transferir els fons a la Banca Privada d'Andorra (BPA), encara que, a diferència dels seus germans, després ho va treure tot en efectiu, sense que se sàpiga el «destí final» dels diners, va destacar llavors el jutge en l'acte d'imputació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema