Marta Ferrusola, dona de l'expresident català Jordi Pujol, es va definir com «la mare superiora de la congregació» en un nota manuscrita en la qual el 1995 i en llenguatge en clau demana a la Banca Reig que faci un traspàs de dos milions de pessetes al compte del «capellà de la parròquia».

«Reverend mossèn, sóc la mare superiora de la congregació, necessitaria que traspassis dos missals de la meva biblioteca a la biblioteca del capellà de la parròquia, ell ja li dirà on s'ha de col·locar. Molt agraïda», diu la nota, que apareix signada simplement amb el nom de «Marta».

Aquest manuscrit apareix entre la documentació del sumari del cas Pujol, de la qual s'ha donat ara trasllat a les parts i a la qual va tenir accés Efe, just a sota d'un extracte de sol·licitud d'operacions en compte de la Banca Reig, que va ser absorbida després per Andbank.

En aquell extracte bancari figura l'anotació de dos milions, que serien de pessetes, atès que està datat el 1995. D'aquest llenguatge en clau, es dedueix que Marta Ferrusola, a més de descriure's com la «mare superiora», es referia a algun responsable del banc com a «mossèn», i el «capellà» o sacerdot seria el seu primogènit Jordi Pujol Ferrusola, tenint en compte que la pròpia família el va assenyalar com l'encarregat de gestionar el llegat que, segons ells, procedia de l'avi Florenci.

Els dos missals serien al seu torn aquells dos milions als quals fa referència l'extracte bancari. El 2010, Marta Ferrusola tenia a Andbank un compte amb 900.000 d'euros, segons un document del propi banc que consta en el sumari.

La UDEF assegura en un recent informe que la dona de l'expresident català va aconseguir en els seus comptes a Andorra un benefici econòmic suposadament irregular de 638.139 euros.

Un «grup organitzat»

La família Pujol-Ferrusola va obtenir un «benefici econòmic no justificat» de 69 milions d'euros en els seus comptes d'Andorra des del 1990, quan van començar una operativa per ocultar «grans sumes d'origen desconegut» que respon a un «pla preconcebut i ordenat», segons afirma la UDEF en un informe. En aquest informe de 102 pàgines la Policia creu que la dinàmica d'ocultació de diners per part de la família Pujol s'enquadra en un delicte d'organització criminal, ja que actuava «com un grup organitzat que desenvolupava una activitat presumptament il·lícita» liderat pel primogènit, Jordi Pujol Ferrusola.

La UDEF afirma que «l'objectiu final» d'aquesta activitat de blanqueig era la «recerca d'un benefici econòmic no justificat» en diferents divises, que quantifica per a cadascun dels pares, dels set germans i de l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola. La xifra major es correspon amb el primogènit, que hauria obtingut 54,5 milions d'euros, seguit de la seva exdona Mercè Gironés, que va obtenir 3,7 milions d'euros. L'expresident català hauria registrat 473 milions de pessetes (2,84 milions d'euros) en un compte d'Andorra.