La declaració del vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas, i la secretària quarta, Ramona Barrufet, d'aquest dilluns ha estat molt breu. Només han passat deu minuts des que han entrat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fins que han sortit. Se'ls investiga per desobediència i prevaricació per haver permès la votació del referèndum unilateral en el marc del debat de política general. En la seva declaració, tots dos s'han acollit al principi d'inviolabilitat parlamentària per argumentar que no se'ls pot citar a declarar davant del tribunal. El passat dilluns, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària primera, Anna Simó, van declarar pel mateix cas. Ho van fer durant uns 20 minuts cadascun davant de la magistrada instructora, Maria Eugènia Alegret.

Segons han explicat fonts jurídiques, Corominas, que ha estat el primer en declarar, ha ratificat, a preguntes del seu advocat, Xavier Melero, la versió donada dilluns per Forcadell i Simó, i ha afegit que van analitzar jurídicament els fets i van fer "tot el que havien de fer", admetent a tràmit la resolució sobre el referèndum independent, i de forma correcta, han dit fonts jurídiques. A continuació s'ha acollit al seu dret a no respondre més preguntes, al·legant que el principi d'inviolabilitat parlamentària els protegeix per les seves activitats com a diputats, i per tant no se'ls pot jutjar per aquests fets. Barrufet ha respost en el mateix sentit.

A més, Corominas i Barrufet han instat la magistrada a resoldre la qüestió de la inviolabilitat, presentada en almenys un recurs de l'advocat de Forcadell, però Alegret els ha respost que ja estava resolta la qüestió.

El proper en declarar per aquest cas serà el secretari tercer de la Mesa, Joan Josep Nuet (CSQP), el proper 12 de juny.