El president català, Carles Puigdemont, oferirà a Mariano Rajoy un «acord democràtic» en la seva conferència del 22 de maig a la sala Caja de Música de l'espai CentroCentro de l'Ajuntament de Madrid, en la que serà la seva última oferta a l'Estat de celebrar un referèndum sobiranista pactat.

Segons van avançar fonts del Govern, la conferència de Puigdemont a l'espai llogat a l'Ajuntament de Madrid de Manuela Carmena es titularà «Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un acord democràtic», un acte al qual la Generalitat ha convidat tots els grups polítics, institucions econòmiques, empresaris i líders socials.

Puigdemont ja va avançar dijous a Barcelona que en les pròximes setmanes farà «un últim intent» per acordar el referèndum amb el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, al qual va avisar que només aconseguirà que la consulta no tingui lloc a la tardor si negocia una data posterior. La Generalitat va confirmar que el president català, Carles Puigdemont, anirà a Madrid acompanyat en la seva conferència del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.

Segons les fonts consultades, Puigdemont ha decidit celebrar aquest acte a l'espai llogat a l'Ajuntament de Madrid després que la Mesa del Senat decidís el 28 de març passat rebutjar la possibilitat que el president de la Generalitat celebrés una conferència com aquest havia demanat, si bé el va convidar a comparèixer a la Comissió General de Comunitats Autònomes, la qual cosa Puigdemont va rebutjar des del primer moment.

En aquest context, finalment la conferència se celebrarà a la sala Caja de Música de l'espai que l'Ajuntament té al Palau de Cibeles. Les fonts consultades van confirmar que en aquesta conferència Puigdemont detallarà la seva última oferta per celebrar de forma acordada amb l'Estat un referèndum d'independència a Catalunya.

Data i pregunta

Els plans de Puigdemont és, davant la previsible negativa del Govern, anunciar la data i la pregunta d'un referèndum unilateral en els dies o setmanes següents.

El títol de la conferència de Puigdemont, Un referèndum per a Catalunya. Invitació a un acord democràtic, és molt significatiu de l'objectiu del líder independentista, qui oferirà a Rajoy «parlar i dialogar» a partir d'una proposta que té «l'aval» de la majoria del Parlament.

Puigdemont s'obrirà a «parlar de tot», segons les fonts consultades, i buscarà traslladar al president del Govern que el referèndum és «una qüestió de democràcia».

La conferència que Puigdemont celebrarà a Madrid el pròxim 22 de maig va transcendir just després que Mariano Rajoy i Carles Puigdemont se saludessin amb cordialitat protocol·lària abans d'assistir al dinar d'inauguració del Saló de l'Automòbil de Barcelona, en el seu primer retrobament des de la seva reunió discreta del gener passat.El president del Govern, Mariano Rajoy, va fer davant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, una crida a «evitar tota temptació de desconnexió i aïllament» per poder «competir en un món global». En la clausura del congrés «Connected Hub» al recinte de Fira de Barcelona a Montjuïc, després de compartir taula amb Puigdemont en el dinar d'inauguració del Saló de l'Automòbil de Barcelona, Rajoy va reivindicar els conceptes de «connexió i obertura» i va recordar que «connectar-se implica obrir-se, suprimir barreres i compartir».

«El futur ens exigeix innovació i connexió, ens imposa tenir la ment oberta, amb esperit emprenedor, i ens anima a entendre que per competir en un món global i augmentar el benestar dels nostres ciutadans hem d'evitar tota temptació de desconnexió i aïllament», va afirmar Rajoy, abans d'afegir que «només estar connectats obre noves oportunitats».