El matrimoni Pujol-Ferrusola guardava al saló de casa seva a Barcelona, registrada el 26 d'abril, una còpia del testament de l'avi Florenci, l'herència del qual ha estat esgrimida per l'expresident català per justificar l'origen de la seva fortuna a Andorra, justificació que el jutge del cas no es creu.

A l'acta d'entrada i escorcoll en el domicili del matrimoni, a la ronda General Mitre, a la que va tenir accés Efe, consta una relació manuscrita de tots els documents que van ser intervinguts per ordre del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional en ser considerat d'interès per a la causa.

Aquests documents i suports informàtics, intervinguts en l'anomenada operació Hades, van ser guardats en dues caixes i posats a disposició de la UDEF per a la seva anàlisi i elaboració de «successius informes policials».

Entre tots ells destaca el document 001 trobat en el «Saló-Sala d'Estar» i que ha estat identificat en l'acta com «Testament atorgat pel senyor Florencio Pujol Brugat 17 març 1967 núm.807 Notario Ángel Martínez Sarrión».

També va ser trobat el testament de la mare de l'expresident català, María Soley i Mas, amb data de 26 maig 1981 i subscrit pel notari Luis Jon i Mirabent.

A més figura un document que, sota l'epígraf «testament de Jordi Pujol Ferrusola», el més gran dels 7 fills del matrimoni, recull l'original del testament de María Soley i consta com notari Lluis Roca-Sastre.

Al saló els agents van trobar també una escriptura de Banca Catalana datada el 21 d'abril de 1965 i subscrita pel notari Ramón María Roca Sastre. El 1984, Pujol es va veure esquitxat pel cas Banca Catalana, en ser inclòs en una querella, si bé no va arribar a ser processat.

En l'estança que l'expresident té com a despatx es va trobar un altre document que en l'acta apareix reflectit com «carta de papa (avi Florenci)», i un altre identificat com «llibreta mama amb anotacions manuscrites d'avi Florenci».

Una segona nota

Marta Ferrusola va fer una segona transferència de fons a Andorra com a «mare superiora», segons va publicar ahir El Mundo, que va tenir accés a una nova «sol·licitud d'operacions al compte» de la Banca Reig mitjançant la qual la dona de l'expresident de la Generalitat va ordenar el 25 de juny del 1998 el traspàs de dos milions de pessetes a un compte andorrà del seu fill Pere, on hi va anotar que l'operació responia a una ordre atorgada per la «mare superiora». Precisament, aquest divendres un altre dels fills del matrimoni, Josep Pujol, denuncia en una entrevista a Público que els gestors andorrans estan donant dades falses i assegura que el document de la transferència de missals era un text en to de «broma» escrit pel gestor bancari Josep Maria Pallerola.

Josep Pujol, fill de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, va declarar que els germans Cierco, accionistes majoritaris de Banca Privada d'Andorra (BPA), «estan donant dades falses» dels comptes de la seva família. En una entrevista al diari Público, el tercer dels germans Pujol acusa els propietaris de BPA d'aportar a la causa documents falsificats d'una operació fraudulenta suposadament capitanejada pel comissari Villarejo. Preguntat a què es deu, va contestar: «Ha de ser una estratègia de defensa d'ells perquè tenen un greu problema, que han perdut un banc i han posat querelles per recuperar els seus diners però no sé si podran recuperar-los».