La sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va carregar ahir contra la secretària de relacions amb l'administració de Justícia, Patricia Gomà, en considerar «irresponsables» i «esbiaixades» les seves crítiques a la productivitat dels jutges, que veuen com una «falta de respecte».

Gomà va anunciar dilluns que havia demanat a la sala de govern del TSJC que doni instruccions per exigir una «productivitat mínima» a jutges i funcionaris, en considerar que «han a baixat el ritme», si bé la conselleria de Justícia va puntualitzar ahir que «en cap cas" va exigir més productivitat als jutges, sinó que va demanar una "reflexió» sobre les causes de la lentitud de la justícia i l'augment d'assumptes pendents.

La sala de govern del TSJC, que es va reunir ahir, va negar «enèrgicament» en una nota que Gomà els hagi demanat que remetin instruccions als jutges sobre la seva activitat i va lamentar que les seves valoracions «no es corresponen amb la qual cosa cal esperar d'una de les màximes responsables de la gestió política de les relacions amb l'administració de Justícia, que s'han de basar en un principi de lleial col·laboració».

«Resulta difícilment explicable com una responsable del Poder Executiu pot oferir a l'opinió pública una valoració tan esbiaixada i tan injusta de l'activitat dels jutges que exerceixen a Catalunya», remarca la sala de govern del TSJC en el seu acord.

«Falta de respecte»

Per al TSJC, les manifestacions de Gomà constitueixen un «exemple destacat de falta de respecte i de consideració institucional», ja que l'alt càrrec de Justícia va ometre «de forma irresponsable» que la majoria de jutjats i tribunals de Catalunya «suporten càrregues de treball molt per sobre dels mòduls establerts pel Consell General del Poder Judicial».

En aquest sentit, el TSJC ressalta que, «malgrat disfuncions puntuals, algunes de les quals obeeixen a l'absència dels mitjans materials que hauria de facilitar el departament de Justícia», la resposta del Poder Judicial a Catalunya «s'ajusta a estàndards raonables d'eficàcia, garantia de drets i qualitat decisional».

Per a la sala de govern, si la resposta del Poder Judicial a Catalunya s'ajusta als «estàndards raonables d'eficàcia i garantia de drets» és «en bona mesura» per «l'especial dedicació dels jutges i de la resta de professionals que integren el sistema judicial a Catalunya». Per aquest motiu, el TSJC retreu a Gomà el seu «profund desconeixement del seu propi paper».