La fiscalia va rebaixar ahir la seva petició de pena per a l'únic acusat del «cas Adigsaque no va voler arribar a un acord de conformitat dimarts passat. Es tracta de l'empresari Juan Antonio Salguero, que va ser qui va denunciar el cas, i que ara s'enfronta a una possible pena d'un any de presó, en comptes de l'any i mig que inicialment li demanava el ministeri públic.

La fiscal ha al·legat que hi ha un atenuant per dilacions indegudes, ja que el cas és d'abans del 2003. El judici, que havia de durar nou sessions, s'ha acabat al tercer dia, després de l'acord de gairebé totes les parts, i ara l'Audiència haurà de dictar una sentència que inclourà la conformitat pactada entre acusacions i sis defenses, i només haurà de concretar la pena per a Salguero.

Sis dels set acusats van pactar amb la fiscalia per evitar l'ingrés a presó i van reconèixer els fets i els delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental. Cap de les penes acceptades supera els dos anys i, per tant, amb el nou Codi Penal del 2015, no és obligatori que ingressin a presó.

Comissió del 20%

En el judici, Salguero va declarar que, per cobrar els treballs a l'empresa d'habitatge de la Generalitat Adigsa, havia de pagar una comissió del 20%. També va assenyalar davant els periodistes que va parlar per telèfon amb l'aleshores conseller Felip Puig per explicar-li què estava passant, que va adreçar una queixa a Artur Mas per correu electrònic i que Ferran Falcó va demana-li que no denunciés. El pacte de tres exdirectius d'Adigsa, un intermediari i dos empresaris constructors implica el reconeixement dels fets i la devolució a la Generalitat dels més de 120.000 euros que, en total, haurien costat de més les obres de rehabilitació. Paral·lelament, l'exconseller de Justícia i diputat de JxSí al Parlament Germà Gordó es va intentar exculpar i defensar ahir davant de la nova petició d'un jutjat del Vendrell perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'investigui en el marc del «cas del 3%».

«No he fet res il·legal ni mai ningú m'ha demanat res il·legal», va dir en breus declaracions al Periódico de Catalunya, similars a les que va fer fa uns mesos davant de la primera petició de la fiscalia i del jutge del Vendrell perquè el TSJC l'investigués.