El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha volgut deixar molt clares les intencions que el Govern té amb la conferència que ell, el president, Carles Puigdemont, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, oferiran aquest dilluns a la tarda a Madrid. En declaracions a la premsa des de l'AVE camí de la capital espanyola, Junqueras ha afirmat que l'executiu va a Madrid "com a tot arreu del món" i ho fa "per explicar-se i no per demanar permís per res". "L'únic permís que volem i necessitem és el del poble de Catalunya. No desaprofitem cap oportunitat per explicar-nos i d'explicar que tenim un compromís absolut amb la democràcia i amb el referèndum", ha afegit.

En aquest sentit, ha remarcat que a hores d'ara el Govern manté l'intent de celebrar un referèndum "pactat", sobretot "per respecte a la feina i suport al mandat" del Pacte Nacional pel Referèndum. Amb tot, el vicepresident no té massa esperances en el fet que aquesta via acordada tingui èxit. "L'experiència ens ensenya que l'Estat no s'hi posa mai bé en aquestes qüestions, però estem en aquesta fase, de la mateix amanera que sempre estem en el compliment del mandat democràtic del 27-S", ha sentenciat.

D'altra banda, preguntat per les protestes convocades pel partit d'extrema dreta Falange i per les crítiques llençades des del PP per la conferència de Madrid, Junqueras ha considerat que "són habituals" i que no creu "que sorprenguin ningú".

Precisament el lloc escollit, una sala de l'Ajuntament de Madrid, ha estat un dels elements de la polèmica i ha portat crítiques a l'alcaldessa, Manuela Carmena, per llogar l'espai al Govern. És per això que Romeva ha volgut remarcar que "cal agrair el gest de l'alcaldessa, que l'honora, perquè ha tingut conseqüències importants" per a ella. "Això no va d'independència, va de democràcia i l'alcaldessa ha estat molt valenta i posa molt clares les coses en termes de llibertat i democràcia. És el que hauríem esperat d'un govern -espanyol- que no ha estat a l'alçada de les circumstàncies", ha conclòs el conseller d'Exteriors des del mateix AVE.

Junqueras i Romeva han viatjat junts amb el seus equips a Madrid en el tren que ha sortit de Barcelona a les 10 hores del matí. Al mateix comboi també hi havia el vicepresident del Parlament, Lluís Corominas, el diputat de JxSí Lluís Llach, la també diputada i exconsellera Irene Rigau, el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufian, o el president de JxSí, Jordi Turull.