La Llei de transitorietat jurídica preveu la independència immediata de Catalunya si al final el govern espanyol no autoritza la celebració d'un referèndum, segons va publicar ahir El País. El text també inclou un apartat a la regulació del referèndum i revela que la pregunta seria «Vol que Catalunya sigui un Estat independent d'Espanya». A més, una part de l'articulat entraria en vigor abans que la resta per poder celebrar la consulta i que fos vinculant davant d'un resultat favorable, tot i que no complís un mínim de participació. El portaveu de Junts pel Sí, Jordi Turull, va desmentir aquesta informació aquesta matinada i ho va atribuir a un «suposat esborrany» que va «molt desfasat». «Quan us faci pública la llei ho comprovareu ràpid», va subratllar. En la mateixa línia, fonts del Govern van assegurar a l'ACN que es tracta d'un «antic esborrany» i que s'hi van produir modificacions.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, considera que la informació d' El País sobre l'esborrany de la Llei de transitorietat -que preveu una declaració d'independència en cas que el seu executiu no acordi el referèndum- constitueix una «amenaça» i un «xantatge» «intolerable» del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al seu govern.

«Liquidació de l'Estat de dret»

En roda de premsa a la seu del PP al carrer Génova de Madrid, Rajoy va assegurar que la Llei de transitorietat «no entrarà en vigor». «Això que han publicat és la liquidació de l'Estat de dret» i un «disbarat polític, jurídic i social», va sentenciar. Va insistir en demanar al president de la Generalitat que «doni la cara» i defensi al Congrés dels Diputats un proposta per poder fer el referèndum. En un to molt més crispat que en anteriors ocasions on va abordar la situació a Catalunya, Rajoy va insistir que el president de la Generalitat hauria d'anar al Congrés i plantejar un debat.

«Jo donaré la cara i convido el senyor Puigdemont que ho faci, perquè un líder convençut de la bondat de les seves propostes ha d'exercir el lideratge i actuar amb determinació, coratge i valentia». Segons Rajoy, si Puigdemont no compareix al Congrés, «el missatge que està enviant és que vol trencar» i «saltar-se a la torera» la voluntat de la cambra i «del conjunt dels espanyols». «Penso que no voler comparèixer i parlar al Congrés no és acceptable, i és encara menys acceptable amenaçar el conjunt de l'Estat si no s'accepta el seu plantejament», va dir. Segons Rajoy, «ningú entendria que quan s'està parlant de la unitat d'Espanya no es fes aquest debat amb llum i taquígrafs», un debat especialment necessari avui «quan hem conegut aquest matí a través d'un mitjà de comunicació el que pretén fer el senyor Puigdemont en el supòsit que no se li accepti pel Congrés dels Diputats la seva pretensió de celebrar un referèndum d'independència».

Les reaccions

Junts pel Sí va assegurar ahir tenir una nova versió de la llei de transitorietat jurídica, que va més enllà de l'esborrany que planteja declarar la independència de Catalunya si el Govern central impedeix que se celebri el referèndum.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va qualificar de «nyap jurídic impropi d'una societat desenvolupada» l'esborrany del projecte de llei de transitorietat jurídica, i va respondre a JxSí que no és que estigui desfasat sinó «fora de la realitat, del planeta, del sistema solar i de la galàxia».

El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, va exigir al Govern que informi de la Llei de transitorietat jurídica al Parlament «i no a través de filtracions». El PP Català va registrar ahir una petició de compareixença del president català davant el ple del Parlament arran de les informacions publicades que, segons el líder del PPC, Xavier García Albiol, és pròpia de «fanàtics i il·luminats».

La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, va carregar Puigdemont, per no voler explicar la seva proposta al Congrés, com li va oferir el Govern central, i, en lloc d'això, organitzar «monòlegs».