El Jutjat Penal 2 de Manresa va condemnar ahir a quatre mesos de presó una jove de 23 anys que va deixar morir de gana una euga de la seva propietat al Pont de Vilomara, ja que no li va subministrar cap tipus d'aliment durant dues setmanes. La processada, Melany C. G., va reconèixer els fets i va acceptar la pena, després d'haver-la pactat amb la fiscalia, que demanava inicialment per a ella nou mesos de presó. No haurà d'ingressar a cap centre, però, amb la condició que pagui a l'Ajuntament els 600 euros de les despeses veterinàries i dels tràmits de gestió del cadàver.

Els fets, segons la sentència de conformitat (que recull les conclusions de la fiscalia), van tenir lloc el 8 de setembre del 2014. Aquell dia, Melany C. G. va introduir una euga de la seva propietat en una petita caseta d'obra al Paratge del Camí, al municipi del Pont de Vilomara i Rocafort. La cabanya, però, no tenia les condicions higièniques i constructives per acollir un animal domèstic d'aquestes característiques.

Des d'aquell dia, l'acusada no va proporcionar a l'euga l'aliment necessari per a la seva subsistència. Tampoc no li va prestar les cures higièniques i sanitàries més elementals, fins al punt de deixar-la morir de gana, és a dir, per inanició, «amb la lentitud i el prolongat sofriment associat a aquesta forma de mort», diu la sentència.

Dues setmanes després, el 21 de setembre, cap a les 9 del matí, els Agents Rurals van descobrir l'animal mentre agonitzava i van avisar un veterinari. El professional, davant l'estat que presentava l'animal, es va veure obligat a sacrificar-lo, per tal de no allargar de forma innecessària el patiment.

L'Ajuntament del Pont de Vilomara es va fer càrrec dels costos d'atenció veterinària i de les despeses del transport i destí del cadàver, que van sumar en conjunt un total de 600,59 euros.

La fiscalia demanava nou mesos de presó per a l'acusada per un delicte de maltractament animal. En el judici d'ahir, Melany C. G. va reconèixer els fets davant de la jutgessa, després que el seu advocat pactés una pena de conformitat amb la fiscalia, que es va establir en quatre mesos de presó.

Com que la pena és inferior als dos anys i l'acusada no té antecedents penals, la jutge va suspendre ahir l'ingrés a presó, amb la condició que pagui els 600 euros a l'Ajuntament. La magistrada li va permetre fer-ho amb dotze mensualitats de 50 euros. La condemna també inhabilita la noia per a l'exercici de cap professió que tingui relació amb els animals, durant un període de tres anys.