El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha avançat que donarà per enterrada la via pactada si el president del Govern, Mariano Rajoy, es nega ara a acceptar la seva invitació a dialogar per acordar un referèndum sobre la independència de Catalunya. Puigdemont ha afirmat en declaracions a 8TV que si la resposta del cap del Govern és un «no», serà «una gran decepció». Davant aquest escenari, segons el president de la Generalitat, la política catalana ha de fer «una reflexió col·lectiva». «Aquesta petició que fem és l'última» per pactar un referèndum amb l'Estat, ha advertit.

«Si al final és que no, crec que seria d'insensibles tornar a insistir en un camí que fins i tot algú pensa que ja l´havíem recorregut abans, però que jo entenia que calia recórrer ara en aquest tram final. No caldrà insistir», ha destacat Puigdemont, convençut que «una negativa clara o una absència de resposta en un temps prudencial seria un missatge clar que no hi ha voluntat de seure a parlar». Ha evitat posar un termini màxim per esperar una resposta, tot i que ha donatr a entendre que no pot anar més enllà d'un mes.

Si finalment no és possible pactar un referèndum amb l'Estat, ha advertit que no es pot exigir que la consulta que organitzi el Govern català compleixi les «regles de joc» que marca la Comissió de Venècia, ja que estan pensades per a casos en els que sí que hi ha acord. Puigdemont ha reptat Rajoy a plantejar el seu propi «projecte per a Catalunya», encara que ha considerat «evident» que no el té, i ha denunciat l´«abús» que suposen els «desmesurats» qualificatius que ha rebut després de la seva conferència a Madrid per demanar pactar un referèndum. «Sembla que hàgim entrat al Congrés amb tricorni i metralleta», ha ironitzat Puigdemont, que ha destacat que els falangistes que es van concentrar a les portes de l'Ajuntament de Madrid per increpar-lo «no eren precisament demòcrates preocupats per un cop d'Estat».