El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va enviar al cap del Govern central,Carles Puigdemont, Mariano Rajoy,. En la seva carta, Puigdemont assenyala que el govern de la Generalitat té «la màxima voluntat de buscar una solució política pactada i acordada que doni resposta a la demanda de la ciutadania de Catalunya de poder decidir el seu futur».

El president català destaca que «el Govern espanyol ha reconegut que la qüestió catalana és un assumpte d'Estat que requereix la màxima atenció», fet pel qual creu que «ha arribat el moment imprescindible perquè els dos governs puguin seure a la taula a dialogar».

L'enviament, que materialitza la invitació al diàleg que va llançar Puigdemont dilluns passat en una conferència a Madrid, és fruit de l'acord adoptat dimarts pel Govern, que va decidir formalitzar per carta el seu oferiment a Rajoy a obrir negociacions per a la celebració d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, que es pretén convocar com a molt tard a principis de la tardor.

«Quedem a l'espera de la seva resposta per començar aquest diàleg tan aviat com sigui possible», conclou la missiva enviada pel president català, que adjunta l'acord del Govern mitjançant el qual se sol·licita a l'Executiu central el «començament de negociacions sobre els termes i les condicions del referèndum» en el qual els catalans «podran decidir amb el seu vot el futur polític del país».

Així mateix, Puigdemont adjunta la moció aprovada pel Parlament el 18 de maig en què «es reitera la voluntat del Govern de la Generalitat de celebrar aquest referèndum de manera pactada amb el Govern espanyol i d'acord amb els termes que estableix la Comissió de Venècia», òrgan consultiu del Consell d'Europa.

Per altra banda, JxSí ha presentat una esmena en el procediment de reforma del Reglament del Parlament per convertir en hàbil la segona quinzena del mes agost. L'esmena s'emmarca en la reforma del reglament que ha de permetre la tramitació exprés de les proposicions de llei. No és aquesta l'única proposta que afecta l'agilització dels terminis. L'esmena número 8 proposa limitar la pròrroga possible en temes que es tramitin per procediment d'urgència.

L'article 77.1 del Reglament estableix que el període ordinari de sessions de la Cambra catalana va des de l'1 de setembre al 31 de desembre i del 15 de gener al 31 de juliol. La proposta de l'esmena de JxSí proposa habilitar des del 15 d'agost fins al 31 de desembre. Això no afecta la convocatòria dels plens que es poden reunir fora del període de sessions ja sigui a proposta de la presidenta del Parlament, per acord de la Diputació Permanent, o bé a petició del president de la Generalitat. Però sí afecta els períodes d'esmenes i, en general, els terminis necessaris per completar els tràmits parlamentaris.

És a dir, que aquesta mesura permetria fer córrer el calendari dels terminis que imposa la Cambra sense necessitat d'esperar a l'1 de setembre, en què comença el curs. Igualment, obre la porta a començar el tràmit de textos legislatius en ple període de vacances.

Un referèndum «inevitable»

Per part seva, el conseller d´Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va alertar que el referèndum a Catalunya «és inevitable», ja que respon a una «demanda ciutadana clara, massiva i pacífica». «És una qüestió de radicalitat democràtica», va dir Romeva durant l´acte organitzat pel grup d´amistat amb Catalunya creat per diputats i senadors dels principals partits irlandesos.

Romeva va lamentar «la negativa del Govern espanyol a negociar» i va avisar que la UE «s´haurà de posicionar a favor de la democràcia o d´aquells que rebutgen el diàleg». A continuació, Romeva es va reunir amb el líder del Sinn Féin, Gerry Adams, que va reiterar el seu suport al procés català. El conseller també va insistir en la necessitat de «respondre als reptes polítics a través de la política i no dels tribunals».