El secretari general del Departament d'Interior, Cèsar Puig, va admetre ahir que actualment hi ha un dèficit de bombers voluntaris a Catalunya i va assegurarque la previsió de la conselleria és incorporar-ne uns 700 en cinc anys. Precisament la demanda de més efectius es va posar de manifest en el 22è Congrés de Bombers Voluntaris que es va celebrar ahir a Lleida.

Al congrés hi participaven un centenar de persones i es va organitzar coincidint amb el 25è aniversari d'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya , que té un miler d'associats. Actualment hi ha uns 2.500 bombers voluntaris i el col·lectiu representa poc més de la meitat dels efectius del cos. El president de l'entitat, Josep Maria Alcalà, va afirmar que «volem aprofitar aquest congrés per tornar a posar al centre del debat el capital humà perquè, per molt material que tinguem, sol no pot funcionar».

«Patim un retard d'uns quants anys en convocatòries i estem arribant molt justos de temps per fer una reposició adequada de personal als parcs, que estan molt minvats de personal», afegeix.

El president de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya xifra entre 700 i 800 el dèficit actual de bombers voluntaris. Tot i posar l'èmfasi en el tema del personal, Alcalà va recordar que també hi ha mancances d'infraestructures i material, sobretot vehicles antics que s'haurien de renovar.

Al seu torn, el secretari general d'Interior, Cèsar Puig, va admetre que «és evident que falten més bombers voluntaris i que la promoció del 350 que està en marxa és insuficient. El conseller ja s'ha compromès a convocar-ne 150 més abans d'acabar l'any. Amb això no arribarem encara a les necessitats totals però la previsió és que en cinc anys arribem al nombre idoni amb un creixement sostingut, tal com preveu el pla estratègic».

Inversió en equipament

Aquest mateix pla estratègic preveu una inversió de 200 milions per millorar la dotació material i d'equipaments tant de bombers funcionaris com voluntaris, «sense fer distinció». «Amb això posarem el cos al dia i estarem en condicions d'oferir un servei òptim», va afirmar.

D'altra banda, Puig va destacarcom a prioritat establir un nou pla de formació per millorar la resposta a riscos tecnològics (químics, nuclears, radiològics i bacteriològics).