El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reptat avui el Govern de Mariano Rajoy a aclarir si "està disposat a utilitzar la força contra Catalunya" per impedir un referèndum sobre la independència.

En la sessió de control al president de la Generalitat, en el ple d'avui al Parlament, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí), Jordi Turull, ha denunciat l'"escalada de declaracions" de membres del Govern de l'Estat, que han arribat a suggerir que "estan disposats a tot per impedir el referèndum" que preveu convocar aviat l'executiu català.

Puigdemont ha deixat clar que aquestes advertències no el "dissuadeixen" sinó que l'"animen" a seguir preparant el referèndum, encara que ha reconegut certa preocupació per la reacció que és capaç de tenir l'Estat.

"Quan l'Estat espanyol diu que està disposat a tot i comences a repassar la tradició en la política espanyola, és quan et comences a inquietar. Seria hora que el Govern espanyol i els socis que li donen suport expliquin què vol dir estar disposat a tot", ha assenyalat.

Puigdemont ha llançat a l'aire la següent pregunta: "Està disposat l'Estat espanyol a utilitzar la força contra Catalunya?".

"Ja ja n'hi ha prou de jugar amb aquesta ambigüitat, ja n'hi ha prou de flirtejar amb els confins de les costures del sistema democràtic", ha afegit Puigdemont, que ha reiterat que aquest tipus d'advertències no el faran "dissuadir, ni replantejar, ni rectificar, ni recular".

Puigdemont ha convidat "tots els qui se senten demòcrates, encara que no vulguin la independència de Catalunya, a saber distingir entre el camp de la democràcia i el de la no democràcia".

Segons el president, "el debat polític basat en la criminalització de l'adversari és el preludi del totalitarisme".

Puigdemont ha citat un informe del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en el qual es denuncia la "mala qualitat democràtica" de l'Estat, una al·lusió que ha provocat protestes a la bancada de l'oposició, cosa que ha portat el president a demanar "respecte".

"Si ens hem d'esforçar per defensar la figura del Síndic de Greuges, vostès tenen un problema. Quan riuen d'un informe molt seriós que els hauria de preocupar enormement sobre la pèrdua de qualitat democràtica de l'Estat espanyol, és que a vostès els importa un rave el sistema democràtic, el que els importa és la força", ha sentenciat.

En la sessió de control, també la diputada de la CUP Gabriela Serra s'ha fet ressò de declaracions recents de membres del Govern central que buscaven una "estigmatització, criminalització, desfiguració i satanització" de la CUP, a la qual acusen de tenir "a les seves mans" el timó de la Generalitat.

Puigdemont ha negat que la política del Govern estigui "inspirada" per la CUP i ha posat un exemple: "Vostès porten molt de temps demanant data i pregunta (del referèndum), i avui encara no hi ha ni data ni pregunta. Si vostès fossin tan influents i aquest govern se sentís tan presoner de la CUP, aquesta exigència seva, que l'hem sentit en estèreo cada dia, ja l'hauríem complert".