La Comissió Europea va assegurar que «no disposa de proves que no es respecti la dignitat humana de les persones a centres espanyols d'internament d'estrangers», els CIE. En resposta a una pregunta parlamentària dels eurodiputats d'ERC Josep Maria Terricabras i Jordi Solé, el comissari d'Interior, Dimitrios Avramopoulos va afirmar, però, que «si se justifiquen suficientment les denúncies d'ús indegut de fons europeus» en la gestió d'aquests centres «no dubtarà a prendre mesures processals». De fet, la CE farà aquest 2017 una «avaluació de les pràctiques en matèria de retorns» a Espanya, un procés ja previst per la normativa europea i que inclourà visites « in situ amb l'objectiu de comprovar que s'apliquen totes les normes».

Diversos informes d'ONGs com Amnistia Internacional o SOS Racisme han denunciat la vulneració dels drets dels interns a CIEs com el de Zona Franca, que el mateix Ajuntament de Barcelona vol tancar. Amnistia Internacional, per exemple, ha constatat casos de tracte degradant, agressions físiques per part d'agents de policia, discriminació per raons de nacionalitat o fins i tot manca d'atenció a grups vulnerables com la comunitat LGTBI.

A més, les ONG també lamenten una manca d'atenció suficient a la salut dels interns. Tot i que Brussel·les va assegurar que no disposa de proves suficients d'aquestes violacions de drets, els eurodiputats d'ERC veuen com «una bona notícia» que «obri la porta a demostrar que hi ha hagut irregularitats», segons va explicar Jordi Solé. «Els CIE són una vergonya democràtica. Les persones que hi estan tancades han comès una irregularitat admistrativa, però no cap delicte ni han estat jutjades. Els CIE són pitjor que una presó, sense un reglament i els interns sense drets. Depenen de l'arbritarietat dels directors», va afegir.

El comissari Avramopoulos va recordar que «els estats membres poden recórrer a l'internament només com a mesura d'últim recurs».