El Govern central recorrerà qualsevol actuació que «passi de l'anunci als fets» al camí de la celebració d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, va destacar el portaveu de l'Executiu, Íñigo Méndez de Vigo. En aquest sentit, va assegurar: «Espero no es firmi aquest decret de convocatòria -del referèndum- perquè seria il·legal».

Perquè «tot allò que impliqui actes cap a un referèndum il·legal no es pot dur a terme», va afegir el també ministre d'Educació, per a qui, a diferència del 9N, davant el qual dirigents catalans van al·legar «no estar assabentats» de les sentències del Tribunal Constitucional, «ara sí» que les coneixen «amb tota claredat i nitidesa».

El compromís del Govern consisteix, per tant, a recórrer «tots i cadascun dels intents» que suposin un «desafiament» a l'Estat de dret, va afegir el ministre en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

També va afirmar que l'anunci de la data, el pròxim 1 d'octubre, i la pregunta del referèndum fet pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, respon a una «estratègia cada vegada més minoritària, unilateral i radical» i a una «escenificació» que reflecteix la seva «soledat i aïllament».

«Cada vegada són menys i només estan els més radicals» va dir el ministre, que va ressaltar el fracàs del Govern en tots els intents de buscar «nous aliats» en aquest full de ruta. Així, va recordar el «fiasco» de la reunió d'aquesta setmana amb el Pacte Nacional pel referèndum, que es va dissoldre, i el «cop» que ha clavat a la Generalitat la Comissió de Venècia -òrgan assessor del Consell d'Europa-, «que ha exigit respecte a la Constitució i ha tancat l'última porta a l'estratègia internacional».