El català es va parlar al ple del Parlament Europeu per primera vegada. L'independent Francesc Gambús va ser el primer a desobeir dilluns a la nit el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, i a parlar en català per commemorar el 25è aniversari de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries (ECRML). ERC, el PDeCAT i Esquerra Unida també ho van fer.

L'italià va vetar la petició de l'Intergrup de Minories de l'Eurocambra per permetre i oferir interpretació «excepcionalment» de les llengües no oficials en el ple el dia 12 de juny, amb motiu del 25è aniversari de la Carta. De fet, el vicepresident Pavel Telicka va avisar abans de l'inici que parlar en alguna llengua no oficial estava «prohibit». «Sé que algú ha proposat la possibilitat de parlar en la seva llengua més enllà de les llengües oficials de la UE, però no és possible, així que seguirem amb les llengües oficials de la UE», va assegurar el txec abans de donar els torns de paraules.

Gambús va ser el primer a parlar en català, desafiant el reglament de l'Eurocambra, que només permet la interpretació en una de les 24 llengües oficials. Telicka el va aturar en dues ocasions, primer pensant que la interpretació no funcionava, i després per preguntar-li en quina llengua parlava. «Parla en català? He d'aplicar el que he dit abans», va dir el txec. «Entenc que el reglament no prohibeix que usi una altra llengua, simplement diu que no m'interpretaran», va dir Gambús, que va tornar a parlar en català.