El magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Carlos Ramos, designat a proposta del Parlament, serà l'encarregat d'investigar el diputat i exconseller de Justícia amb CiU Germà Gordò pel cas del 3%, en substitució del jutge Enric Anglada, que s'acaba de jubilar. Segons va informar el TSJC, d'acord amb les seves normes de repartiment, s'ha designat Ramos instructor, fet pel qual en el seu cas serà l'encarregat de prendre declaració com a investigat Gordó i resoldre si veu indicis per enviar-lo a judici pel seu paper en el presumpte pagament de comissions d'empresaris a CDC a canvi d'adjudicacions públiques.

Ramos ha assumit la instrucció després que la setmana passada es jubilés el magistrat Enric Anglada, que va ser designat ponent per estudiar l'exposició raonada que el jutge del Vendrell que investiga el cas del 3% va enviar al TSJC perquè obrís una investigació a Gordó, donada la seva condició d'aforat en ser diputat del PDeCAT al Parlament, ara com a no adscrit.

Arran de l'anàlisi efectuada per Anglada dels indicis apuntats pel jutge del Vendrell, la sala d'admissions del TSJC va acordar el passat 1 de juny obrir una investigació a l'exconseller de Justícia pels delictes de tràfic d'influències, prevaricació i malversació de fons públics i designar instructor el magistrat que dies després s'ha jubilat.

El TSJC va resoldre investigar Gordó davant els indicis que va intervenir «directament o indirecta» entre empresaris i la Generalitat per a l'adjudicació d'obra pública, almenys en quatre casos.

En l'exposició raonada que el jutge del Vendrell va remetre al TSJC perquè assumís la investigació de Gordó, el jutge sostenia com a indicis les reunions que aquest va mantenir durant el procés de contractació pública amb empresaris que van ser adjudicataris de les obres i que, al seu torn, van fer donacions a les fundacions de CDC.

En el seu escrit, el jutge detalla que dos empresaris detinguts en el cas han afirmat que es referien a Gordó amb el sobrenom de «Gregorio» o «Gerardo» i que també utilitzaven sobrenoms en castellà per referir-se al llavors tresorer de CDC Andreu Viloca -a qui nomenaven «Antonio»- i al responsable jurídic del partit Francesc Sánchez-Fernando.

Diputat no adscrit

Arran de la decisió del Superior de Justícia d'investigar-lo, Gordó, que formava part del grup parlamentari de JxSí, va abandonar el PDeCAT però ha mantingut el seu escó a la cambra catalana com a diputat no adscrit, malgrat els requeriments del seu antic partit perquè lliuri l'acta.

Per part seva, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va considerar que Gordó hauria d'haver deixat l'acta de diputat, encara que una vegada que aquest s'ha reafirmat en què seguirà de parlamentari, Puigdemont va dir no ser partidari d'iniciar una «caça de bruixes». Va afegir que Gordó està en el seu dret de mantenir l'escó, encara que «haurà d'explicar» per què ho fa, alhora que va defensar la decisió de la direcció del PDeCAT de reclamar-li l'acta de diputat. El president català es va manifestar plenament convençut que «és cert» el que va explicar Gordó, en el sentit que ha actuat sempre d'acord amb la llei.