L’economista Clara Ponsatí serà la nova consellera d’Ensenyament en substitució de Meritxell Ruiz. Així ho ha confirmat aquest divendres el president de la Generalitat, Carles Puigdemont amb els seus canvis al govern, que també ha anunciat que Víctor Cullell serà el nou secretari del Govern en substitució de Joan Vidal de Siurana.

La nova consellera ha estat professora a universitats com Georgetown, Minnesota, Toronto i Saint Andrews, i membre de la direcció de l'ANC.

L´economista Clara Ponsatí assumeix des d´aquest divendres la cartera d´Ensenyament al Govern de la Generalitat en substitució de Meritxell Ruiz. La seva és una incorporació d´un perfil independent i ha estat membre del Secretariat Nacional de l´Assemblea Nacional Catalana (ANC). Ponsatí ha estat professora a universitats com Georgetown, Minnesota, Toronto i Saint Andrews, i és propera a l´exconseller d´Economia Andreu Mas-Colell. La nova consellera va protagonitzar una polèmica quan va denunciar que el govern espanyol no li va renovar la Càtedra Príncep d'Astúries pel seu compromís amb el procés.

Ponsatí ha estat directora de l'escola d'Economia i Finances de la Universitat de Saint Andrews, d'Escòcia. A més de la seva trajectòria a universitats nord-americanes, a Catalunya també ha estat professora universitària a la UAB i la UPF.

Políticament, la nova consellera d'Ensenyament és independent, tot i que ha estat membre del Secretariat Nacional de l'ANC des del maig del 2016, càrrec al què ha renunciat un cop s'ha anunciat la seva entrada al Govern. A les últimes eleccions al Parlament va ser suplent a la llista de Barcelona de Junts pel Sí (JxSí)

La polèmica de Georgetown

L'abril del 2013, Ponsatí va denunciar que el govern espanyol va impedir la renovació de la seva càtedra a la universitat nord-americana de Georgetown per al seva intervenció al reportatge 'Stop l'espoli' de la Fundació Catdem i unes declaracions a la cadena de televisió Al-Jazeera a favor d'una consulta sobre la independència.

De fet, dies més tard l'exministre d´Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, va defensar la no renovació de la càtedra a Ponsatí. "No crec que una càtedra que porta el nom del principat d´Astúries hagi de servir de base per encoratjar processos secessionistes contraris a la Constitució, i mentre jo sigui ministre això no passarà a cap ambaixada espanyola", va afirmar.