El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va oferir ahir un full de ruta amb «solucions immediates i de fons» per «destensar» el conflicte a Catalunya, ja que «l'1 d'octubre és avui i tots els dies», i va fer una crida a la resta de forces per «consensuar» aquestes mesures i la reforma constitucional.

Sánchez i el líder del PSC, Miquel Iceta, van comparèixer ahir en roda de premsa a Barcelona, després de la reunió que les executives dels dos partits van celebrar a Barcelona per acordar una proposta conjunta plasmada en un document, la «Declaració de Barcelona», per plantejar una «oferta política» per a Catalunya que eviti el «xoc de trens» del referèndum de l'1-O anunciat pel Govern.

Sánchez va destacar que el «destí» de PSOE i PSC és «caminar junts» i va posar en valor una declaració que posa sobre la taula «vies de solució coherents» per «intentar sortir d'aquesta falsa disjuntiva i retroalimentació entre separatistes i separadors».

En aquest sentit, va criticar durament «l'immobilisme del PP» de Mariano Rajoy: «Si la política només fos -va advertir- el respecte escrupolós a la llei, governarien els jutges. Els polítics no es poden amagar darrere dels tribunals».

En contrast, el líder socialista va esgrimir la posició «clara i ferma» del PSOE per «defensar la Constitució i l'Estatut i evitar que Catalunya se situï fora de la legalitat», però també per oferir «solucions immediates i de fons».

«Hi ha molt que es pot fer en l'àmbit legislatiu i parlamentari per destensar aquesta confrontació entre governs. I animem la resta de forces a ajudar-nos a consensuar aquestes iniciatives i la reforma constitucional», va assenyalar. Per a Sánchez, «hi ha responsables polítics que consideren que cal començar a parlar a partir de l'1 d'octubre. Però l'1-O és avui, és demà i els dies necessaris per a consensuar una solució política que resolgui la crisi territorial. Posem sobre la taula solucions, punts de trobada, reivindiquem política».

En paral·lel a aquesta declaració, va prendre el «compromís» de ser «molt present» en els pròxims mesos a Catalunya, on obrirà una ronda de consultes amb responsables polítics, socials, intel·lectuals i societat civil, i es va mostrar «encantat» de poder-se reunir amb el president, Carles Puigdemont, si es dona el cas.

Subcomissió al Congrés

Entre les propostes, va destacar la d'impulsar a partir del pròxim període de sessions del Congrés una subcomissió o l'òrgan convenient que comenci a treballar en els continguts d'una reforma constitucional, que per al PSOE ha de ser en clau federal.

El líder socialista va dir que la seva voluntat és parlar amb totes les forces per posar en marxa aquesta subcomissió, que també pot ser una subcomissió d'estudi o una comissió mixta Congrés-Senat. «El vehicle és el menys important, l'important és posar-se a debatre d'una vegada per sempre. No hem d'esperar a l'1-O».

I si bé el camí de començar a presentar aquestes mesures legislatives serà ja a partir del setembre, Sánchez ha deixat clar que la subcomissió al Congrés pot ser al llarg del pròxim període de sessions, perquè la «prioritat» és consensuar-la amb la resta de formacions, especialment amb Units Podem i Ciutadans.

Sánchez va retreure a Rajoy que «aspiri a governar Espanya sense Catalunya» i hagi «abandonat tota la població catalana, independentistes i no independentistes», mentre el PSOE «vol governar Espanya amb Catalunya i els catalans» i convertir-se en la «gran avinguda de la política i la trobada que desbordi la via estreta, unilateral i il·legal que planteja l'independentisme».

Rajoy critica la «purga»

Per la seva banda, el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, va garantir ahir que el Govern central «estarà al seu lloc» davant la «deriva autoritària» de la Generalitat que presideix Carles Puigdemont, que, segons el seu parer, va realitzar una «purga als dubtosos» en el seu Govern, «abstret en les seves pròpies picabaralles».

Es va referir així a la remodelació del Govern català duta a terme per Puigdemont, que va rellevartres dels seus consellers, en una decisió que Rajoy ha qualificat com una «purga als dubtosos» amb el referèndum de l'1 d'octubre, la qual cosa suposa, segons ell, el triomf del «radicalisme».