El tot just nomenat conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, va assegurar ahir que la cohesió en el govern de la Generalitat «hi és, hi serà i hi era, però cada moment és diferent».

Ho va assegurar en declaracions a Efe després de participar en un acte convocat per entitats independentistes i al final d'una jornada «carregada de moltes emocions i molt diferents», en la qual el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va remodelar el seu executiu, i va nomenar Turull conseller i portaveu en substitució de Neus Munté.

Per a Turull, el Govern de Puigdemont sempre ha estat cohesionat, però ara s'ha adaptat a l'etapa «definitiva» que ha d'anar fins a l'1 d'octubre, data per a la que s'ha anunciat l'eventual referèndum d'independència. Per la seva banda, el nou conseller d'Interior, Joaquim Forn, va assenyalar ahir, durant l'acte de traspàs de cartera amb Jordi Jané, que el paper dels Mossos d'Esquadra en el referèndum de l'1-O serà el de «qualsevol policia en qualsevol país del món quan hi ha eleccions, garantir que es desenvolupin en plena normalitat i tranquil·litat i que la gent pugui anar a votar amb seguretat».

Per la seva banda, Jané va destacar l'amenaça del terrorisme gihadista, que va marcar els dos anys en què ha estat al capdavant d'Interior i que va provocar «una tensió especial» que ha obligat els Mossos d'Esquadra a «reforçar molt» el patrullatge. El fins ara conseller va reivindicar les fites aconseguides en els darrers dies, especialment la Junta de Seguretat de Catalunya, que es va reunir precisament aquesta setmana després de vuit anys, i la convocatòria de 500 places de Mossos.

Forn es va mostrar «content» d'assumir el càrrec amb l'horitzó de l'1-O i va subratllar que forma part d'un projecte polític «absolutament compromès» amb aquest referèndum. «Poder col·laborar des del Govern i des d'un departament tan important com és el d'Interior que es faci realitat que el país pugui votar i decidir el seu futur és una satisfacció», va expressar en una atenció als mitjans de comunicació després del traspàs de cartera. Sobre el referèndum previst per l'1 d'octubre, una de les principals preguntes que planen sobre el Departament d'Interior és quin serà el paper dels Mossos. Preguntat per aquesta qüestió, Forn va afirmar que serà «el que han tingut sempre els Mossos d'Esquadra i qualsevol policia» en «qualsevol tipus d'eleccions» i va precisar que aquest és que «la jornada electoral es desenvolupi amb tota la tranquil·litat».

«Pensarem en tot l'1-O»

La nova consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, va rebre ahir al vespre la cartera del Departament de mans de la seva antecessora en el càrrec, Meritxell Ruíz. En una breu declaració als mitjans de comunicació, va afirmar que rep l'encàrrec «amb il·lusió». Sobre la possibilitat que les escoles serveixin de col·legi electoral en el referèndum de l'1 d'octubre, la nova consellera va afirmar que «pensarem en tot».