La CUP ha presentat un escrit al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona per donar resposta als requeriments que aquest jutjat està enviant a empreses, funcionaris i teatres sobre la celebració del referèndum. En l'escrit, la CUP comunica al jutjat la seva condició de "coautora i cooperadora necessària" de l'organització del referèndum de l'1 d'octubre, segons ha informat aquest dilluns en un comunicat. Així l'esquerra independentista s'inculpa directament davant del jutjat i demana al titular de l'òrgan judicial que la tingui com a part investigada per la seva condició de partícip de l'organització de l'1-O.

La CUP considera que aquest referèndum "no pot ser mai considerat un delicte" però atès que hi ha diligències penals obertes la formació demana ser-hi present com a "actor polític" d'aquest referèndum d'autodeterminació, "fet que d'acord amb la llei processal permetria tenir accés a l'expedient i poder demanar la pràctica de diligències".

A més, a l'escrit presentat al jutjat la CUP hi acompanya la llista de tots els actes previstos d'ara fins a l'1 d'octubre per tal de deixar clar que "no ens amagarem de cap de les nostres accions d'impuls del referèndum".

Amb aquesta acció, els cupaires volen demostrar "la necessitat de fer front a l'estratègia de la por que han endegat les institucions de l'Estat contra el referèndum de l'1 d'octubre i contra l'independentisme". La formació de l'esquerra independentista subratlla que reprenent el fil de la campanya "sense por" que fa més d'un any van impulsar arreu del país, vol fer evident amb aquesta acció la "falta d'independència" dels jutjats i tribunals espanyols "en relació als moviments i persones que volen fer propostes transformadores i de modificació de l''statu quo'", entre elles la proposta d'autodeterminació per a la creació de la República Catalana, segons apunten,

El diputat de la CUP Benet Salellas assenyala que l'actuació del jutjat número 13 al TNC demostra que "el problema no és el govern del PP sinó l'aparell de l'Estat, un estat antidemocràtic que, com hem denunciat, és un estat autoritari de dret". "Davant d'aquests embats de l'Estat, dels seus jutges afins i fiscals, nosaltres hem de respondre sense por, de cara, amb la convicció i determinació política que aquest referèndum el farem", ha etzibat el diputat cupaire.