El director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, va presentar ahir la seva dimissió per motius polítics, després dels canvis de la setmana passada en el Govern, entre ells la incorporació de Joaquim Forn com a nou conseller d'Interior, amb vista a preparar el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre.

Precisament, Forn, de perfil més netament independentista que el seu antecessor, Jordi Jané, va proposar Pere Soler Campins com a nou director dels Mossos, que serà formalment designat en la reunió del Govern d´avui.

Batlle, un exalt càrrec socialista que sempre ha defensat que els Mossos han de ser políticament neutrals i imparcials i que la policia catalana ha de complir i fer complir la llei, ha renunciat al ­càrrec de director polític de la policia catalana, al qual va accedir el 10 de juny del 2014.

En un missatge remès ahir a tots els agents del cos anunciant la seva dimissió, Batlle es mostra convençut que «en els actuals moments de la vida del país», en què el Govern planteja un referèndum sobre la independència de Catalunya per a l'1-O, la policia catalana «seguirà perseverant» en la seva «missió de defensa de la seguretat i del benestar» dels ciutadans.

«I ho farà, com sempre, amb escrupolós respecte i subjecció a la llei», va afegir Batlle, que segueix els passos de l'exconseller Jordi Jané, que va deixar el Govern català divendres passat, al costat de Neus Munté, Meritxell Ruiz i Joan Vidal de Ciurana, tots ells del PDeCAT.

De fet, sectors d'ERC i la CUP -i fins i tot del PDeCAT- veien Batlle a la corda fluixa des de fa mesos pels seus recels davant una via unilateral cap a la independència i un xoc amb la legalitat estatal.

Soler: polèmic a Twitter

En substitució de Batlle, Forn va proposar Pere Soler Campins, que el 2013 va ser nomenat director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat -quan la Conselleria de Justícia la liderava Germà Gordó- en substitució de Xavier Martorell, que va dimitir arran d'informacions que el vinculaven al cas Método 3. A diferència del seu predecessor, Soler té un marcat perfil independentista i ho ha fet explícit a Twitter, fins i tot amb alguna piulada polèmica: fa mesos el nou cap dels Mossos va fer una piulada en la qual assegurava que li feien «pena» tots els espanyols arran de la decisió del PSOE d´abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy.

Després de conèixer la dimissió de Batlle, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va considerar «gravíssima» la dinàmica de la Generalitat perquè qualsevol persona que respecta la llei i vol complir la seva obligació es veu obligada a dimitir per motius polítics.

«Quan la gent moderada, que posava realisme polític, se n'ha d'anar de la Generalitat, Puigdemont i Junqueras poden fer dues coses: o assumir el seu fracàs ara o assumir-lo l'1 d'octubre», va subratllar, abans de reiterar que el referèndum no se celebrarà.

«Deriva de radicalitat»

El diputat de Ciutadans al Parlament Jordi Soler va dir que la dimissió del director dels Mossos d'Esquadra es deu a la «deriva independentista» del Govern de Carles Puigdemont, «que vol ser més independentista que ERC».

El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, va lamentar la «deriva de radicalitat» en la qual va entrar el departament d'Interior després del cessament divendres passat de Jané i la dimissió ahir al matí de Batlle.

Des de Madrid, la portaveu d'Units Podem al Congrés, Irene Montero, va atribuir la dimissió de Batlle a la «persecució política, econòmica, judicial i policial» del PP, que segons la seva opinió està generant un «xoc de trens» a Catalunya.