El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat: "Si el Tribunal Constitucional m'inhabilita, com pot fer, no acceptaré aquesta decisió. Només el Parlament em pot suspendre".

En una entrevista en el diari 'Le Figaro' recollida per Europa Press, Puigdemont ha avisat: "Una immensa majoria del poble català vol votar. Suspenent-me o expulsant-me del meu despatx, Madrid no anul·larà aquesta voluntat. No existeix un poder prou fort per tancar el gran col·legi electoral que serà Catalunya l'1 d'octubre".

Puigdemont ha afirmat: "No renunciarem al referèndum encara que ho prohibeixi el Tribunal Constitucional" i ha assegurat que ignoraran el TC si suspèn la llei del referèndum.

"El nostre compromís amb el poble i amb el Parlament és clar: hem de resoldre les nostres reivindicacions a les urnes. Cap suspensió, cap amenaça podrà impedir que els catalans decideixin el seu futur de manera democràtica", ha advertit.

Ha admès que una "participació ridícula equivaldria a perdre el referèndum", i ha assegurat que durant l'organització d'aquesta consulta el Govern i els ajuntaments mantindran una neutralitat escrupolosa sotmesa a un control dels observadors internacionals.

"El Govern no farà campanya en favor de la independència", ha assegurat en preguntar-li per la neutralitat de l'escrutini.

Sobre la remodelació del seu govern, ha explicat que la sortida de tres consellers en les darreres setmanes no té res a veure amb el referèndum de l'1-O: "Tots m'han manifestat el seu suport en aquest tema. Respecte les seves decisions personals".

Puigdemont ha explicat que si el 'sí' a la independència guanya l'1 d'octubre, 48 hores després de la proclamació dels resultats --que pot perllongar-se entre una setmana i deu dies-- explicaran que Catalunya "es transforma en un Estat independent" i obriran un període de transició que culminarà amb unes eleccions constituents, la redacció d'una Constitució i la seva ratificació per un referèndum.

"Catalunya començarà a actuar com a estat independent, però no ho serà de dret fins que aquesta transició culmini", ha expressat.