El conseller de la Presidència, Jordi Turull, va reptar ahir el Govern central a «mirar les seves despeses» destinades a «informes falsos de clavegueres de l'Estat abans de «donar lliçons o instruccions» al Govern català. També es va preguntar per què no han estat «tan vigilants» amb els 60.000 milions del rescat de la banca o els 1.400 milions per a la plataforma Castor. «Que vigilin la seva casa, que ho facin bé i que després intentin donar lliçons als altres», va afirmar Turull.

Sobre els informes financers setmanals, el conseller de la Presidència va sentenciar que «fa mesos que la Generalitat està intervinguda» i que «tota la documentació la tenen». El conseller també va remarcar que el Govern assumeix la responsabilitat de qualsevol decisió o despesa per al referèndum de l'1-O.

Responsables del referèndum

En aquest sentit, Turull va assenyalar que si el govern espanyol vol identificar els responsables del referèndum, «el que ha de fer és mirar una foto del Govern català», perquè el president, el vicepresident i tots els consellers assumiran «tota la responsabilitat de manera conjunta i solidària».

El conseller va exigir a l'Estat que deixi els funcionaris de l'administració catalana que segueixin fent «la seva gran tasca de manera correcta». I va avisar que si es pensen que «amb aquesta paperassa que demanen podran parar alguna cosa, estan molt equivocats». A més, Turull va garantir que el referèndum se celebrarà i que la Generalitat obeirà el mandat del Parlament, però que la decisió sobre el futur de Catalunya «està en mans dels ciutadans». Segons el conseller, els catalans «s'han guanyat el dret» a decidir el futur polític de Catalunya votant sobre la independència i va sentenciar que ja no hi ha marxa enrere.

Tot i això, va deixar clar que en cas que el govern espanyol faci una oferta, seran els ciutadans els que hauran de decidir si s'ho creuen. «Jo no me'ls creuré», va concloure.