El Govern central presentarà un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la reforma del reglament del Parlament aprovada aquesta setmana i amb la qual els independentistes volen imposar «a les braves» el seu projecte «radical i divisiu», va anunciar el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy.

Així ho va anunciar en roda de premsa el president del Govern, després del Consell de Ministres que va analitzar l'informe del Consell d'Estat que avala el recurs d'inconstitucionalitat per entendre que el nou reglament de la Cambra catalana vulnera el dret de participació política en condicions d'igualtat reconegut a l'article 23.2 de la Constitució.

L'admissió a tràmit per part del TC suposaria la paralització de la reforma reglamentària, que permet aprovar en un sol dia, mitjançant el tràmit de lectura única, les anomenades lleis de desconnexió. Rajoy va argumentar que amb aquest recurs el Govern compleix amb la seva obligació de vetllar per la legalitat, i defensar a la vegada les institucions autonòmiques catalanes i als seus funcionaris, que «no poden ser utilitzats al servei d'una actuació obertament contrària al dret».

I és que, segons va assenyalar, la reforma del reglament del Parlament té com a objectiu aprovar pel tràmit d'urgència «i sense les però elementals garanties democràtiques» les lleis amb les quals es pretén liquidar la Constitució espanyola i el propi Estatut d'Autonomia.

Així, es pot estar vulnerant el dret de participació política, en les condicions d'igualtat que garanteix l'ordenament jurídic.

La patronal en contra

Va recordar que la patronal catalana Foment va titllar de «cop d'estat jurídic» la Llei del referèndum i va demanar a la Generalitat que renunciï als seus plans rupturistes i que fins i tot el lletrat major del Parlament s'ha mostrat contrari, la qual cosa demostra que «la societat catalana és molt plural i de tarannà molt moderat». La societat catalana, segons Rajoy, «necessita que se li protegeixi d'un projecte radical i divisiu, que s'intenta imposar a les braves».

«No hi haurà referèndum l'1 d'octubre», va advertir, i va argumentar que no n'hi haurà perquè el TC va dir clarament que és inconstitucional i per tant il·legal, perquè va directament contra la mateixa arquitectura constitucional que «ha donat a Catalunya el major nivell d'autogovern de tota la seva història». Rajoy va posar èmfasi en que el Govern manté la determinació de defensar la llei «amb la serenitat i la mesura que li brinden els instruments de l'Estat de dret».