El Govern presentarà un recurs de súplica al Tribunal Constitucional (TC) contra la suspensió cautelar de la reforma del reglament del Parlament, segons ha acordat en la reunió d'ahir.

L'executiu de Carles Puigdemont farà aquest recurs a fi que es deixi sense efecte aquesta suspensió i s'inadmeti a tràmit el recurs de l'Estat. En cas que no sigui acceptat, el Govern farà les al·legacions pertinents en defensa de la constitucionalitat de l'article 135.2, recorregut pel govern espanyol, i instarà l'aixecament de la suspensió de la seva aplicabilitat i eficàcia. El portaveu del Govern, Jordi Turull, ha qualificat «d'indecència política i jurídica» tant el recurs del govern espanyol com el posicionament del TC perquè fa «saltar pels aires» que «tothom és igual davant la llei».

El Consell Executiu d'ahir va decidir així personar-se davant del TC per defensar la reforma del Reglament del Parlament, que aquest dilluns va suspendre de manera automàtica el TC en acceptar a tràmit el recurs del govern espanyol contra l'article 135.2.

Aquest article preveu que el grup parlamentari promotor de qualsevol proposició de llei pugui sol·licitar-ne la tramitació a través del procediment de lectura única. El recurs de súplica es presenta per evitar «l'abús de dret» que el Govern entén que es dona per part del govern espanyol en invocar l'article 161.2 de la Constitució, que comporta la suspensió automàtica del precepte impugnat pel govern espanyol.

La decisió es va prendre a proposta del propi Turull i del conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva. En roda de premsa, Turull va criticar que el recurs forma part de la «persecució preventiva i ideològica» que es fa per part de l'Estat contra Catalunya, mentre que els reglament dels parlaments de 14 comunitats i el del Congrés contemplen el mateix mecanisme.

«Ve a dir que els catalans no som iguals davant de la llei com la resta de ciutadans», va declarar, al temps que va afegir que es se'ls tracta com a «ciutadans de segona». «El TC podria tenir la seu a la Moncloa"Turull va carregar contra l'actuació del TC, a qui ha qualificat de «braç executor» de les decisions del govern espanyol i ha afegit: «Podria tenir la seu perfectament a la Moncloa, estalviarien molt».

El portaveu va valorar que l'alt tribunal acaba fent el que el govern espanyol li demana i per això va apuntar que podrien «compartir consell de ministres».

D'altra banda, fonts parlamentàries van explicar a l'ACN que la cambra catalana també presentarà al·legacions a la providència del TC. Si es presenta o no també recurs de súplica es decidirà a la propera reunió de la Mesa, prevista per al 16 d'agost.

Desembarc del PSOE per l'1-O

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, va demanar ahir al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no es faci la «víctima» quan el que està fent el Govern central és respondre «democràticament» als seus intents per «carregar-se» la Constitució i trencar la sobirania nacional. I el líder del PSOE, Pedro Sánchez, prepara un pròxim mes de setembre «a peu de carrer» a Catalunya davant el «referèndum unilateral» de l'1 d'octubre, amb contactes permanents amb els col·lectius socials i polítics i davant un Govern del PP que, segons els socialistes, s'ha posat «de perfil». Així ho va avançar en una entrevista amb Efe la portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, que va destacar que Sánchez s'implicarà «al límit» amb la realitat social de Catalunya a favor de la legalitat però també de les «vies de diàleg» davant el repte sobiranista.

La CUP aposta per desobeir

La presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, va assegurar que hi ha «altres" fórmules per poder aprovar la llei del referèndum. «Ens agrada molt més el fet de desobeir», va subratllar Boya.