La campanya unitària d'entitats i partits a favor del en l'eventual referèndum d'independència de l'1 d'octubre arrencarà formalment el pròxim 15 de setembre i tindrà vocació de mostrar la «pluralitat» del sobiranisme.

El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, va presentar ahir la campanya unitària en un acte amb la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, el dirigent d'Òmnium Jordi Bosch, el coordinador organitzatiu del PDeCAT, David Bonvehí, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, el dirigent de Demòcrates Antoni Castellà i el membre de la CUP Quim Arrufat.

El president de l'ANC va destacar que serà una campanya «coordinada» amb les entitats i partits independentistes, amb voluntat de mostrar els diferents «accents» del sobiranisme i, en aquest sentit, va subratllar que la «pluralitat del sí» és el que els farà «forts».

Sánchez va revelar que la campanya començarà formalment el 15 de setembre a les 00.00 hores i comptarà amb tres grans actes, a l'inici, a la meitat i al final, un dels quals serà a Barcelona.

La campanya ja té un portal a internet actiu, «webdelsi.cat», per donar informació dels actes i oferir la possibilitat d'apuntar-se com voluntari o de fer aportacions econòmiques.

Sánchez va destacar que plantegen la campanya des del «convenciment» de què són «cavalls guanyadors» i va augurar que no només serà un èxit el referèndum de l'1 d'octubre, sinó també l'11 de setembre.

En aquest sentit, va avançar que en els actes de la Diada organitzats per l'ANC participaran més de «35.000 persones» -els inscrits de moment- i que ja tenen «700 autocars» reservats per portar a Barcelona gent de tot Catalunya.

De fet, va remarcar que la Diada serà l'únic «acte unitari» que està previst abans de l'inici formal de la campanya el 15 de setembre.

Més de 5 milions de votants

Per a la campanya, Sánchez va assegurar que ja disposen de 120.000 banderoles, xifra que volen multiplicar per quatre fins a setembre. La campanya va dirigida a 5,4 milions de persones, que és el nombre que calculen que correspon als catalans més grans de 18 anys que podran votar al referèndum català.

El president de l'ANC va donar per fet que hi haurà referèndum l'1 d'octubre i, després de donar ple suport al Govern, a Junts pel Sí i la CUP per portar-ho a terme, va advertir que no acceptaran que des de l'Estat «segrestin l'oportunitat de què les urnes parlin».

Sánchez va apel·lar al fet que «ningú pretengui amagar-se en l'abstenció» l'1-O, perquè aquesta «no pot interpretar-se com una de les opcions que es posen a debat», per la qual cosa va indicar que sols ha deixat marge per al i el no, en l'aspecte de còmput de resultats.

En l'acte també hi havia representants de Moviment d'Esquerres, independentistes de la UGT, el Comitè Olímpic Català, Súmate, Plataforma per la Llengua, Solidaritat Catalana per la Independència, Comitè Pro-seleccions Catalans, Drets i Cercle Català de Negocis.

El Govern va presentar ahir l'anunciat recurs de súplica davant el Tribunal Constitucional perquè retiri la suspensió sobre la reforma del reglament del Parlament, al·legant que s'ha produït un «abús de dret» en la impugnació que va realitzar el Govern central.

Els advocats de la Generalitat posen de manifest en l'escrit que el procediment impugnat, la lectura única per a les proposicions de llei, figura en altres parlaments autonòmics i al Congrés dels Diputats, per la qual cosa creuen que només s'ha impugnat per la seva possible futura finalitat: aprovar de forma exprés la llei del referèndum.