Els treballadors d'Eulen, l'empresa concessionària dels filtres de seguretat de l'aeroport, van registrar ahir la vaga total i indefinida davant del Departament d'Empresa, de manera que les aturades de 24 hores començaran el 14 d'agost. A més, avui s'activarà la vaga parcial que la plantilla ja va convocar amb anterioritat per exigir millores de les condicions laborals. Es tracta de quatre aturades d'una hora, que es produiran de 5.30 a 6.30, de 10.30 a 11.30, de 16.30 a 17.30 i de 18.30 a 19.30, i que es repetiran els divendres, diumenges i dilluns. Per a aquesta vaga parcial, la delegació del govern espanyol va fixar uns serveis mínims del 90% que els treballadors defineixen com a «indignes». «No ens deixen fer vaga», va lamentar Genoveva Sierra, membre del comitè d'empresa d'Eulen.

Els representants dels treballadors defineixen les aturades de mitjans de més com una protesta «més reforçada» respecte la vaga parcial que començarà avui. Amb totes aquestes aturades, la plantilla vol exigir a Eulen i Aena una millora de les condicions laborals. Els empleats denuncien que treballen «moltes hores, sense temps per anar a dinar ni per fer necessitats fisiològiques, i sota moltes pressions», va dir Genoveva Sierra, membre del comitè de vaga i del comitè d'empresa. Segons Sierra, les pressions van arribar al punt que Eulen ha sancionat tres treballadors durant les últimes setmanes «per incompliment de la normativa». Els treballadors, però, també acusen la direcció d'estar incomplint per la seva banda la llei en matèria de condicions laborals, en qüestions com el nombre de treballadors per torn i l'equilibri entre homes i dones.

El comitè de vaga estudia ara convocar protestes a l'avinguda Diagonal de Barcelona, a l'altura de la plaça Reina Maria Cristina.

Aena sanciona Eulen

Aena ha obert a Eulen dos expedients sancionadors que podrien acabar amb una multa de 150.000 euros cadascun. Fonts del gestor aeroportuari van anunciar ahir que s'ha adoptat aquesta mesura perquè l'empresa ha «incomplert els estàndards de qualitat» de l'aeroport del Prat degut a les cues que s'han produït des del passat 24 de juliol. Aena considera un fet «d'especial gravetat» la situació en què s'han trobat milers de passatgers que han hagut d'assumir esperes de més d'una hora. A més l'ens recorda que a principis de juliol va destinar a Eulen 425.000 euros extres per reforçar el servei del control de seguretat durant l'estiu.

Aeroport de segona

La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, va reclamar ahir a Aena asseure's a negociar per resoldre el conflicte d'Eulen a l'aeroport del Prat. Va assegurar que «no pot ser» que el gestor aeroportuari «es desentengui» del conflicte laboral i, va fer una crida a Aena i al delegat de l'Estat, Enric Millo, que resolguin al problema, en creure aquesta que «ens estan tractant el Prat com un aeroport de segona».