09 de agost de 2017
09.08.2017

Rull avisa que s'aplicarŕ la llei del referčndum tot i que el TC la suspengui

?El conseller de Territori i Sostenibilitat respon a l'amenaça de Rajoy d'impugnar-la assegurant que s'obeirŕ la llei emanada del Parlament «legítim i democrŕtic» ?El Govern estudia «altres mecanismes» per fer front als problemes del vot per correu

09.08.2017 | 07:14
Imatge de la presentació de la Llei del Referčndum a l´auditori.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va respondre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per assegurar que la llei del referèndum s'aplicarà encara que el Tribunal Constitucional (TC) la suspengui. En una entrevista a 'El Món a Rac1' ahir al matí, Rull va insistir que «s'obeirà la llei emanada del Parlament legítim i democràtic» i que es donarà «plena vigència» a la norma de l'1-O. Aquest dilluns Rajoy va avisar a la Generalitat que el govern espanyol portaria la llei del referèndum «immediatament» al TC si la Mesa del Parlament l'admet a tràmit, previsiblement el 16 d'agost. D'altra banda, Rull va afirmar que el Govern «mirarà de facilitar la votació per correu més que per Correus» de cara a l'1-O.

Rull s'afegeix així al conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, que aquest dilluns a la nit també va respondre el propi Rajoy amb un missatge a Twitter: «Hi haurà referèndum. Exercirem un dret: el d'autodeterminació. El futur polític de Catalunya ara ja és en mans dels catalans. Votant decidirem».

Aquest dilluns el portaveu polític de Demòcrates i diputat de JxSí, Toni Castellà, va alertar d'una possible vaga de Correus per provocar problemes logístics al referèndum. Sobre això, Rull va reiterar que es «facilitarà» l'enviament per correu corresponent «de la manera més sòlida possible». Tot i això, el conseller va insistir que, «davant de qualsevol dubte, es reforçarà el vot que no admet cap mena d'intranquil·litat, que és sempre el vot presencial». A més, Rull va concloure que hi poden haver «altres mecanismes», que el Govern encara estaria valorant.


Prioritari un acord pel Prat

Sobre la mediació de la Generalitat en el conflicte del Prat i que al final Eulen va acabar acceptant ahir i que resta a l'espera del que es decideixi a l'assemblea del consell de vaga, Rull va dir que l'objectiu és que l'empresa concessionària del servei de vigilància i seguretat, Eulen, i els seus treballadors arribin a un acord abans que acabi la setmana. Rull va emfatitzar la prioritat que suposa per la Generalitat a resoldre el conflicte», de manera que al llarg d'aquest agost «els ciutadans de Catalunya, els turistes i les empreses tinguin unes condicions raonables», va afegir el conseller, que alhora va recriminar al govern espanyol que no hagi actuat abans. «Hauria estat més fàcil si la mediació hagués començat abans, que d'entrada ja hi haguessin participat AENA i l'Estat, i no haguéssim estat tres o quatre dies insistint que això també era responsabilitat essencialment de l'Estat», va constatar Rull. El conseller va afegir que «el que ha passat és inaudit», i va lamentar que la situació «és la que és perquè l'Estat sobregesticula molt sobre qüestions que els obsessiona, com l'1-O, i en canvi s'inhibeix sobre les responsabilitats del dia a dia que encara té assignades a Catalunya».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema