La Guàrdia Civil reforçarà la seva presència en els controls de passatgers de l'Aeroport del Prat davant la vaga indefinida convocada dilluns pels treballadors d'Eulen, que diumenge tornaran a votar en assemblea si accepten la proposta d'augment salarial de la Generalitat i desactiven les aturades.

Així ho va anunciar ahir el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, a Barcelona, on es va desplaçar per presidir el Comitè de Crisi creat per abordar aquest conflicte i per reunir-se després amb diversos consellers de la Generalitat i amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Per la seva banda el comitè de vaga d'Eulen va acordar ahir convocar per diumenge una nova assemblea perquè els treballadors de l'Aeroport del Prat votin, encara que aquesta vegada de forma exclusiva, la proposta d'increment salarial de la Generalitat, de 200 euros mensuals en dotze pagues.

En roda de premsa, el ministre va explicar que el Comitè de Crisi va decidir iniciar els preparatius perquè un nombre «significatiu» d'agents de la Guàrdia Civil s'incorporin a «les línies de control» de l'Aeroport de Barcelona per garantir l'ordre i la seguretat d'aquesta instal·lació, tenint en compte l'estat d'alerta terrorista en el qual es troba el país.

El ministre va subratllar que la més presència d'efectius de la Guàrdia Civil a l'aeroport es planteja en especial amb vista al pròxim dilluns, quan els treballadors d'Eulen tenen previst iniciar una vaga indefinida, després d'haver rebutjat ahir una proposta de pujada salarial de 200 euros mensuals en 12 pagues.

«Moment crític»

«El moment crític serà dilluns. No es tracta de treure l'empresa (Eulen) de l'aeroport ni de substituir-la, sinó d'incorporar mitjans de la institució que té les competències perquè aportin les garanties de seguretat i manteniment de l'ordre públic», va puntualitzar De la Serna. Encara que no va xifrar el número d'efectius addicionals que caldrà desplegar a l'aeroport barceloní, on la Guàrdia Civil ja és present, el ministre va apuntar que els guàrdies estaran presents tant en els arcs de seguretat com en els escàners i que assumiran funcions executives.

Per a això, el ministre va anunciar que s'ha iniciat un procés de formació d'efectius en les tècniques necessàries, com la radioscopia. Després de conèixer-se aquesta mesura, associacions de guàrdies civils van recordar al Govern que ha d'assumir l'error d'haver privatitzat la seguretat en els aeroports i, encara que acaten la decisió de l'Executiu, van deixar clar que la plantilla està bajo mínims.

El Comitè de Crisi, d'una altra banda, va encarregar a l'Advocat General de l'Estat que avaluï la possibilitat que es pugui aprovar un laude obligatori per a Eulen i els treballadors que zanje el conflicte laboral. En qualsevol cas, el ministre va assenyalar que, de moment, només s'estudia aquesta possibilitat per si és necessari recórrer a aquesta figura.

El Govern de la Generalitat va reunir també ahir el seu propi gabinet de crisi, del qual formen part el conseller de Presidència, Jordi Turull; la consellera de Treball, Dolors Bassa; el conseller de Territori, Josep Rull, i el d'Interior, Joaquim Forn, a més del director general de Turisme.