El ministeri de l´Interior va donar ahir per desarticulada la cèl·lula terrorista que va perpetrar els atemptats de dijous, però els Mossos van sortir a negar-ho rotundament. Segons van recordar, continuen buscant Younes Abouyaaqoub, un dels integrants fugit, i s´ha de confirmar si era ell o no l´home que conduïa la furgoneta.

Segons la informació d´Interior, els investigadors consideren que la cèl·lula estava formada almenys per dotze terroristes, dels quals cinc van ser abatuts per la policia a Cambrils; quatre detinguts, un d'ells a Alcanar i tres a Ripoll; dos morts en l´explosió del dia 16 i Younes Abouyaaqoub, també veí de Ripoll i que estaria fugit. És un marroquí de 23 anys sobre el qual hi ha una ordre de recerca i detenció internacional.

Els forenses treballen també per determinar si els dos morts com a conseqüència d´aquesta explosió -un cadàver va ser localitzat el mateix dia i divendres es van trobar entre la runa noves restes biològiques- són dos terroristes ja identificats pels Mossos, que formarien també part de la cèl·lula. A més, ahir a la nit s´hi haurien trobat restes d´una tercera persona.

Per això, malgrat que el ministeri d´Interior donés per desarticulada la cèl·lula ahir al matí, el conseller d´Interior, Joaquim Forn, va recordar que encara estan buscant «dues o tres persones més que creiem que seran importants per a la investigació». Per això, va demanar «molta prudència». Però malgrat aquesta discrepància d´opinions respecte a la desactivació de la cèl·lula, els dos cossos policials van negar que s´hagués produït cap conflicte entre ells.

A més, el conseller també va subratllar que els Mossos no han identificat encara l´home que conduïa la furgoneta que va atropellar centenars de persones dijous passat. La hipòtesi que estudiava que fos Moussa Oukabir, de 17 anys, va anar perdent força. «Estem treballant per identificar el conductor», va dir, tot afegint que «les coses requereixen temps, tranquil·litat i discreció». A hores d´ara, el principal sospitós és Younes Abouyaaqou. En aquest sentit, els investigadors sospiten que els terroristes que van perpetrar els atacs formaven part de dues cèl·lules operatives diferents i comptaven possiblement amb una tercera cèl·lula per a tasques de suport logístic ubicada al Baix Llobregat.

El conseller va donar explicacions després que el ministre d´Interior, Juan Ignazio Zoido, que es va reunir amb els màxims responsables de les forces de seguretat i de la intel·ligència en matèria antiterrorista a la taula d´avaluació, conclogués que la cèl·lula gihadista ja estava desarticulada després dels cinc terroristes abatuts a Cambrils, els detinguts i les identificacions que s´estan fent en un altre tipus de diligències en marxa.

En canvi, el portaveu dels Mossos, Albert Oliva, va avisar que «de la mateixa manera que quan es va produir l'atemptat van ser els Mossos el cos que va donar la primera informació», han de ser els Mossos els que concloguin el resultat final de la investigació quan considerin que la cèl·lula estigui totalment desarticulada, tot recordant que qui lidera les investigacions per encàrrec de l´Audiència Nacional són els Mossos.

Forn, finalment, va manifestar que són «optimistes» però va deixar clar que no es pot per acabada la investigació fins que no es detinguin totes les persones integrants de les cèl·lules.