Els dotze membres de la cèl·lula que dijous van matar catorze persones a Barcelona i Cambrils pretenien cometre de forma «imminent», el mateix dia o els següents, un o diversos atemptats de gran abast amb explosius a Barcelona, buscant causar «més mal» del que van aconseguir. Així ho va anunciar ahir el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, que va destacar que els dotze ter­roristes ja han estat identificats i que ara els investigadors se centren a intentar localitzar i detenir Younes Aboyaaqoub, que suposadament conduïa la furgoneta que va perpetrar l'atac a la Rambla de Barcelona.

Malgrat que fins ara el desvinculaven dels atemptats, els Mossos d'Esquadra, a partir dels nous indicis trobats, intenten ara comprovar si Aboyaaqoub va fugir de Barcelona després de matar a punyalades el conductor del Ford Focus que es va saltar el control policial a l'avinguda Diagonal. Ahir es va trobar a Ripoll la moto d´aquest integrant de la cèl·lula.

Trapero no va voler concretar si la Sagrada Família podria ser un dels objectius dels terroristes. «Quan tinguem la suficient fiabilitat d'un o més llocs on es volia cometre l'atemptat, s'informarà l'autoritat judicial», va dir. Els Mossos treballen amb la hipòtesi que l'explosió, la nit del dia 16, a la casa d'Alcanar on els terroristes preparaven les bombes, va precipitar els atemptats de l'endemà a Barcelona i Cambrils, que els ter­roristes «no van poder fer de la forma prevista, amb l'ús d'explosius, perquè s'havien inutilitzat».

D'aquesta forma, els terroristes van haver de canviar de plans i no van poder portar a terme el seu objectiu inicial, que era cometre de forma «imminent», el mateix dijous o en els dies immediatament posteriors, un o diversos atemptats a punts centrals de Barcelona amb furgonetes-bomba (havien llogat tres furgonetes), amb l'objectiu de causar «bastant més mal» del que van provocar, amb 13 morts a la Rambla i un a Cambrils.

L'habitatge d'Alcanar, on van morir almenys tres dels terroristes en l'explosió que es va produir quan preparaven les bombes, era la base d'operacions de la cèl·lula terrorista des de fa uns sis mesos, quan l'havien ocupat, encara que els Mossos no van rebre en aquest temps cap avís ni van tenir cap sospita del que estava passant. A la casa d'Alcanar, els Mossos van localitzar més de 120 bombones de butà i material habitual de l´Estat Islàmic per fabricar explosius, com acetilè i TATP.

Per altra banda, els Mossos d'Esquadra van fer ahir diversos controls de pas a Catalunya, en especial a les carreteres de Girona i a la frontera amb França, dins del dispositiu antiterrorista activat dijous. Paral·lelament, la C-17 al seu pas per Ripoll en sentit nord va registrar tres quilòmetres de cues a causa dels controls policials que es van realitzar durant el matí.