El servei d'atenció psicològica d'emergència que Ripoll ha creat arran dels atemptats ha començat a rebre els primers afectats aquest dimarts. El president del Consorci de Benestar Social del Ripollès que gestiona la iniciativa, Joan Manso, ha explicat durant aquestes primeres hores un parell de veïns s'han dirigit al centre per rebre ajuda però que els responsables de l'espai també estan treballant en una diagnosi que permeti determinar si cal fer intervencions a domicili. Manso detallat que l'espai, que mancomuna els serveis del Consell Comarcal i els 19 municipis de la comarca, compta habitualment amb un professional però que arran dels fets, Dipsalut ha posat a disposició un equip de professionals (amb entre dos i tres psicòlegs especialistes en situacions d'emergència) per "reforçar el servei". "Sabem que els fets han generat un trauma i hem de veure com ho podem resoldre", ha insistit.

Un servei d'atenció específica per a totes aquells veïns, coneguts, amics o companys que se sentin sobrepassats per la situació. Aquesta és una de les mesures que l'Ajuntament de Ripoll i la Generalitat van acordar aquest dilluns en el marc de la trobada que van tenir per abordar la situació al municipi després dels atemptats terroristes.

L'atenció s'ha posat a disposició de tots els ciutadans que ho necessitin aquest mateix dimarts i, segons ha explicat Manso, un parell de veïns s'hi ha dirigit per expressar les situacions "d'angoixa" que viuen arran dels fets.

El Consorci compta de manera habitual amb un professional de la psicologia però després dels atemptats s'ha activat un "reforç" d'emergència. En total, Dipsalut ha posat a disposició del centre un equip de professionals especialitzats en la gestió d'aquest tipus de tragèdies. El coordinador del centre s'encarrega de centralitzar els casos i, després, els deriva als especialistes en funció de les necessitats de cada pacient.

Paral·lelament, el servei treballa en una línia més proactiva. Es tracta de fer una diagnosi de la realitat de la situació traumàtica que viu en municipi i determinar si s'han de fer actuacions específiques i atencions a domicili. "Sabem que el municipi està colpit, que ha generat un trauma i hem de veure com ho podem resoldre", assegura Manso.

{C}

Mesures a curt i llarg termini

El municipi té clar que s'ha de treballar per cohesionar els seus habitants i que caldran mesures a curt i llarg termini per evitar confrontacions. De moment i a banda de la posada en marxa del servei d'atenció psicològica, han convocat una manifestació per aquest dissabte a les sis de la tarda -coincidint amb la mobilització prevista a Barcelona- i una trobada amb entitats del municipi, que se celebrarà aquest mateix dimarts a la tarda.

També s'ha acordat amb Ensenyament fer formació específica al professorat per tractar als alumnes del cercle més proper als terroristes i a la resta dels estudiants.