La presidenta del grup parlamentari de la CUP Mireia Boya, va demanar ahir en roda de premsa al Parlament que abans de la Diada estigui formalitzat «tot el procés jurídic i tècnic legislatiu» que ha de garantir el referèndum. Així, va reclamar que abans de l'Onze de Setembre es convoqui formalment l'1-O, que s'aprovi la llei de referèndum i que es formi la sindicatura electoral - «són dues votacions diferents», va recordar. Alhora, creuen que es va tard en la presentació de la Llei de Transitorietat, que volen que s'entri a registre abans de la campanya electoral. Boya va considerar que, després del registre de l'esmentada llei, hauria d'haver-se donat ja el tràmit de la norma per la Mesa del Parlament.

«Creiem que al Parlament s'hauria d'haver hagut de treballar molt més del que Junts pel Sí ho ha fet -va retreure-, però ara hem de posar el focus en la desobediència, la unilateralitat, la insubmissió i la sobirania del Parlament», va argumentar. La diputada va subratllar d'aquesta manera que «és el moment de decretar la mort del procés sobiranista, volem que el procés mori d'una vegada per sempre i comenci la via que hem assenyalat com inevitable, la de la unilateralitat, la desobediència i la insubmissió i fer que aquest Parlament sigui sobirà davant els poders de l'Estat». «Per això», va prosseguir, «en les últimes setmanes abans de la Diada volem que el procés mori, que tot sigui absolutament irreversible».

«Ja anem tard»

Segons el seu parer, «abans de la Diada cal convocar aquest referèndum, aprovar la llei del referèndum, formalitzar la Sindicatura electoral que preveu la llei i anem tard amb vista a entrar a registre la Llei de Transitorietat».

De fet, Boya va considerar que caldria donar a conèixer públicament la Llei de Transitorietat de forma «immediata», perquè «la ciutadania necessita que es doni a conèixer immediatament abans de la campanya electoral, on cal explicar què passa si guanya el 'sí'» en el referèndum.

Respecte a aquesta Llei de Transitorietat, Boya va afegir que la CUP no només considera que cal explicar-la «simbòlicament», sinó que cal que «es tanquin els tràmits parlamentaris per tenir-la aprovada abans de començar la campanya electoral».

A més es va mostrar crítica sobre el calendari que s'està portant a terme per tramitar i aprovar la Llei del Referèndum, que l'independentisme considera que ha de donar cobertura legal al referèndum de l'1 d'octubre. «No és el nostre calendari, ens agradaria fer les coses amb normalitat, amb una tramitació ordinària i donar opció de presentar esmenes».

Preguntada sobre la possibilitat que la tramitació i aprovació de l'esmentada llei es produís mitjançant un decret llei del Govern, va admetre que «és una de les vies possibles», encara que la CUP prefereix que sigui el Parlament qui l'aprovi. «Caldrà veure quina és la repressió de l'Estat sobre aquest Parlament. No ens tanquem a cap via que pugui garantir que l'1-O s'acabi votant. És una de les vies possibles, però apostem per la via parlamentària per fer-ho amb normalitat», va sentenciar.