El Parlament va al·legar ahir davant el Tribunal Constitucional que el recurs del Govern espanyol contra la reforma del reglament de la cambra catalana és «clarament preventiu», el qual «no vulnera» el dret de participació dels diputats i «l'autonomia parlamentària» sobre la seva organització i funcionament.

El passat 16 d'agost, la Mesa del Parlament va acordar presentar al·legacions al TC contra la suspensió de la reforma del reglament de la cambra catalana, en concret, la de l'article 135.2 que regula el procediment de lectura única, amb el qual els grups de Junts pel Sí i la CUP preveuen aprovar de forma exprés les anomenades «lleis de desconnexió» amb l'Estat.

En l'escrit d'al·legacions, de vint pàgines i que va publicar ahir el Butlletí Oficial del Parlament (BOP), la cambra catalana va argumentar que el recurs d'inconstitucionalitat promogut pel Govern espanyol contra el citat article de la reforma del reglament té una «finalitat clarament preventiva» que, segons el seu parer, és «incompatible amb la naturalesa i el caràcter abstracte que defineixen» aquest recurs.

Segons l'escrit, «aquest caràcter preventiu i focalitzat a una aplicació concreta i específica de l'article 135.2, es fa evident en els arguments que el recurs utilitza per contextualitzar la impugnació» citant declaracions del president de la Generalitat i de diputats de Jxsí i la CUP o informacions de mitjans de comunicació, segons les quals la «finalitat única i exclusiva» de la reforma és el procés secessionista.

«Per molt fundades que puguin ser aquestes sospites (....) aquest recurs no pot dependre de la 'teoria del risc'», recull l'escrit.

En les al·legacions, a més, s'esgrimeix que la reforma del reglament del Parlament «no vulnera el dret de participació dels representants parlamentaris reconeguts» en la Constitució i l'Estatut, ja que «no s'exclou la possibilitat» que en el procediment de lectura única la Mesa del Parlament, d'ofici o a petició d'algun grup, pugui obrir un tràmit d'esmenes.

Un altre dels arguments que s'apunta en les al·legacions és que el procediment de lectura única és una «pràctica àmpliament estesa», tant al Congrés dels Diputats com al Senat o en les assemblees legislatives de comunitats autònomes.

L'escrit també ressalta la «singular naturalesa» del reglament d'un parlament i «l'autonomia parlamentària», ja que els reglaments parlamentaris són la «suprema expressió de l'autonomia organitzativa i de funcionament de les cambres».

En aquest sentit, s'assenyala a més que l'Estatut atribueix al Parlament, en «exercici de l'autonomia parlamentària», l'elaboració del seu reglament.

La setmana passada el TC va rebutjar el recurs de súplica del Govern, just el dia que el TSJC va notificar a la Mesa del Parlament l'admissió a tràmit del recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol, i per tant, la suspensió cautelar contra la qual al·lega ara el Parlament. La cambra catalana va aprovar la reforma del reglament el 26 de juliol.