El Consell de Garanties Estatutàries ha avalat el projecte de llei del procediment de votació electrònica per als catalans residents a l'estranger. L'organisme, que hi ha donat el vistiplau amb una majoria de set vots a favor i un vot en contra, considera que el text no contradiu la Constitució espanyola. Així va respondre ahir a la petició de dictamen de Ciutadans. El Consell de Garanties que també va concloure que el projecte de llei tampoc vulnera el principi de seguretat jurídica que estableix l'article 9.3 de la Constitució en detallar com fer la sol·licitud del vot electrònic.

Alhora El Consell de Garanties també va recomanar que es facin proves abans d'aplicar-lo per «garantir el correcte funcionament i la fiabilitat del sistema».

El Consell de Garanties considera, doncs, que el vot electrònic no pot ser aplicable ni estar disponible per als electors fins que s'hagin fet els «tests necessaris». Tampoc fins que no s'hagin signat els protocols i els convenis de col·laboració que estableix el projecte de llei. Les conclusions han rebut l'aval de set membres, amb el vot particular en contra de Carles Jaume Fernández que conclou que aquesta llei sí que és contrària a la Constitució i a alguns articles de la LOREG. Els dictàmens del Consell no tenen però caràcter vinculant.