Entrevistem el cònsol Mohamed El Harrak al consolat de Girona. Ens rep a les portes del seu despatx, presidit per la bandera del Marroc i una fotografia del rei Mohammed VI. Al darrere d'un posat seriós s'intueix un home amb molts anys de carrera diplomàtica a les seves espatlles.

Per què hi ha un consolat del Marroc a Girona?

Abans tan sols hi havia consolat a Barcelona. El govern va decidir obrir-ne a Tarragona, Mallorca i Girona per alleugerar la càrrega de feina de Barcelona. A la província de Girona hi ha gairebé 70.000 marroquins, 39.000 inscrits al consolat.

Com ha viscut el Marroc els atemptats?

El país està «atordit» perquè hi ha molts vincles amb Espanya i especialment amb Barcelona. Molts marroquins segueixen el futbol espanyol! (riu).

Després dels atemptats, com creu que poden millorar la situació d'inseguretat que s'ha generat?

És una situació molt difícil. Primerament tothom va reaccionar en «xoc». Fa poc vam anar a Ripoll per acostar-nos a la comunitat marroquina i per intentar entendre què ha passat.

Encara estan en «xoc»?

Sí, perquè no entenem com aquests joves han actuat d'aquesta manera. Si no podem entendre aquests fets, com podem explicar-ho? Estem passant per una situació que no hem conegut mai abans. Necessitem entendre els perquès de tot plegat.

Creu que falta control en les mesquites d'aquí?

Crec que hi ha control. Per exemple, el president de la comunitat Annour de Ripoll avisa cada tres mesos de qualsevol canvi d'imam o en la junta directiva. Pensi que l'imam està donat d'alta a la seguretat social.

Falta coordinació entre l'estat i les entitats musulmanes?

Pel que sabem, totes les comunitats musulmanes quan contracten un imam ho han de comunicar. És la policia qui hauria de buscar els antecedents dels imams i avisar les comunitats en cas de registre criminal.

La comunitat de Ripoll no sabia res?

No. No sabien que aquest home tenia antecedents. En aquest sentit la comunitat marroquina ha actuat correctament. Potser hi havia una falta de coordinació entre els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional. El tema dels antecedents és intern entre les diverses forces de seguretat.

Com es controlen els líders religiosos al Marroc?

Depèn. Hi ha mesquites privades i n'hi ha que pertanyen a l'estat. Les que pertanyen a l'estat tenen imams que són funcionaris. Les privades tenen imams que només poden exercir si tenen l'autorització de l'estat. Si l'estat sospita que l'imam està predicant idees radicals, prohibeix que exerceixi com a tal. Penso que al Marroc el camp religiós està molt controlat.

Controlat?

Sí. Molts països africans estan demanant formació d'imams al govern de Marroc. Crec que en això som un exemple. Al mes de ramadà enviem imams a diversos països i la gent n'està molt contenta perquè tenen molta formació.

A què es refereix?

A Espanya hi ha molts imams que no tenen la formació adequada, és a dir, que s'han «fet imams» aquí, com qui busca feina de fuster, i no tenen formació. Almenys s'haurien de saber l'Alcorà de memòria. Però n'hi ha que no saben ni les paraules del Profeta.

Com evitar la radicalització?

Per trobar solucions primer hem de concretar l'origen del problema. Per què uns joves que tenen una feina i tota la vida al davant decideixen transformar-se d'un dia per l'altre? No és normal.

Costa de creure que passi...

Jo soc musulmà i si em ve un imam i em diu que posi una bomba, aniré a avisar la policia. No entenc per què aquests joves han comès aquests actes tan fàcilment. Això embruta la imatge de l'Islam.

Es barreja el terrorisme amb la religió?

Sí. S'ha de separar la religió musulmana, no hi té res a veure. Els preceptes de l'Islam són molt clars. No hem de fer mal a les persones. La paraula Islam vol dir pau.

Falta més coneixement de la religió islàmica a la nostra societat?

Potser sí. Tots hauríem de conèixer millor l'Islam, tant els d'aquí com els d'allà. Al Marroc estudiem totes les religions i en el centre de gairebé totes les ciutats hi pots trobar una església.

Què passarà amb els cossos dels terroristes marroquins?

De moment els cossos estan custodiats per la policia mentre encara dura la investigació, per tant, depèn del govern Espanyol. Un cop finalitzi la investigació, el consolat de Barcelona es farà càrrec de la repatriació dels cadàvers però cal l'autorització del govern del Marroc. No ho sabem del cert encara.

Cal autorització del govern del Marroc?

Sí. Normalment és un tràmit i en poques hores es pot fer. Però com que es tracta d'un cas «difícil» el Marroc ha d'investigar abans de donar el vistiplau perquè no hi ha antecedents de repatriació en casos de terroristes, és la primera vegada que passa.

En cas de repatriació, qui assumeix els costos?

Depèn. Si les famílies tenen assegurança, aquesta s'encarrega de fer la tramitació. En cas de tractar-se d'una família que no disposa de recursos econòmics, l'estat del Marroc se'n fa càrrec.

Si no es repatrien els cossos, es farà un enterrament musulmà?

Sí. Es respectaria el procediment funerari que dictamina l'Islam. Sabem que aquí hi ha cementiris aptes per fer-ho.