El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir al rotatiu britànic Financial Times que el Govern ja té les urnes per al referèndum de l'1 d'octubre. «Ja tenim més de 6.000 urnes. No veig com l'Estat pot aturar-ho», va afirmar Puigdemont en una entrevista amb el diari britànic.

Puigdemont també va indicar al Financial Times que encara que el tanquessin a la presó el referèndum es farà. «No vull anar a la presó però no hi ha res que em puguin fer a mi, que faci aturar aquest referèndum», va advertir.

Després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, Puigdemont ha confirmat a l'FT que l'1-O es farà perquè «retornar a la normalitat és derrotar els terroristes».

A l'entrevista, el nou corresponsal del diari a l'Estat, Michael Stothard, va assegurar que per Puigdemont «abandonar el referèndum planificat per l'1 d'octubre pels atemptats terroristes seria com deixar guanyar els terroristes».

Puigdemont també va defensar que la millor cooperació entre Catalunya i Espanya s'assolirà amb la independència. «No volem donar l'esquena a Espanya», va dir Puigdemont al rotatiu. «Al contrari. Estem convençuts que una relació entre iguals millorarà les nostres relacions», va afegir. «Demostrem cada dia que estem preparats per actuar com un estat independent. No només en moments excepcionals», va remarcar el president de la Generalitat.

D'altra banda, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va dir ahir que el seu partit es decanta per aprovar la Llei del Referèndum al Parlament en via ordinària, encara que admet que «totes les via estan obertes», inclosa la del decret llei, i advoca perquè la llei de Transitorietat Jurídica s'aprovi abans de l'1-O, tal com vol la CUP.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Sabrià va argumentar que la seva formació aposta perquè la llei que hauria d'intentar donar empara a l'eventual referèndum sobiranista de l'1 d'octubre s'aprovi al Parlament i no mitjançant un decret llei del Govern: «Com a diputats, hem estat elegits per votar la llei», va dir.

«Totes les vies estan obertes»

Això no obstant, el portaveu d'ERC va admetre que, en aquests moments, «totes les vies estan obertes», per la qual cosa hauran d'escollir «la millor possibilitat».

Respecte a l'altra futura «llei de desconnexió» amb l'Estat, la de Transitorietat Jurídica, Sabrià va insistir que hauria de ser aprovada abans de l'1 d'octubre, com també reclama la CUP, a diferència del PDeCAT, que prefereix posposar la seva aprovació fins després del referèndum de l'1 d'octubre.

Sabrià també va assegurar que des d'ERC treballaran perquè tothom «se senti còmode», en referència al PDeCAT i la CUP, en els tràmits parlamentaris i va insistir que la llei de transitorietat es presentarà a la ciutadania «en els propers dies».