o tinc por» va ser ahir ahir a la tarda la frase més repetida al passeig de Gràcia de Barcelona, on milers de persones es van reunir sota aquest lema amb cartells i roses amb els colors de la ciutat -blanc, vermell i groc- per rebutjar el terrorisme que la setmana passada va sacsejar Catalunya.

Abans de les 6 de la tarda, moment en què va començar oficialment la manifestació, el so més escoltat en aquesta cèntrica avinguda de la capital catalana va ser el dels aplaudiments espontanis als membres de diferents cossos de seguretat i emergències, com els Bombers de la Generalitat o els Mossos d'Esquadra, que es dirigien a la primera fila per encapçalar la manifestació. I és que els qui van socórrer les víctimes de la Rambla, com els cossos policials, sanitaris, taxistes o treballadors del servei de neteja de Barcelona- van ser els protagonistes de la tarda, encapçalant la comitiva

Una acollida diferent la van dispensar col·lectius independentistes a algunes de les autoritats polítiques, com el rei Felip VI, o el president del Govern, Mariano Rajoy, que en incorporar-se a la manifestació van rebre esbroncades.

De fet, entre el públic es van poder veure algunes pancartes crítiques amb la monarquia i el govern per la seva política armamentística i les seves relacions internacionals.

La resta de pancartes es van centrar en el rebuig a la violència i al terrorisme, amb lemes com «No a les guerres», i també es van poder veure nombroses samarretes amb la paraula Barcelona, on la lletra ela s'ha canviat per un crespó negre, amb referència al logotip de la marxa ideat per Frederic Amat.

«Som aquí per mostrar el nostre condol als que han perdut familiars o éssers estimats, i també per demostrar que no tenim por, que ens en sortirem i que no podran amb nosaltres», va explicar la Montse, una de les manifestants.

Al llarg del passeig de Gràcia també es van fer evidents moltes banderes, tant estelades com espanyoles, i en alguns moments es va viure certa tensió, sense arribar a mals majors.

Durant la manifestació, els manifestants també mostraven banderes amb l'Arc de Sant Martí i, fins i tot, una bandera del Pakistan, que portava l'entitat Centre Islàmic Camí de la Pau, que es va manifestar rere d'una pancarta amb l'eslògan «El terrorisme no té religió. Islam vol dir pau».

«Som aquí per rebutjar tot tipus de violència com a ciutadans catalans que som. Als musulmans ens afecta de la mateixa manera, i som i seguim sent les primeres víctimes d'aquest terrorisme», va destacar un dels portaveus, Naveed.

També van assistir a la manifestació plataformes antisoberanist2s com Societat Civil Catalana, amb una pancarta amb el lema «Units enfront del terrorisme» i la plataforma Associació per la tolerància, que va insistir en la necessitat de centrar-se en la unitat contra el terror.